Sve popularnije

Završen proljetni ciklus predavanja i radionica riječkog Sveučilišta za 3. dob

Vladimir Mrvoš

Polaznici obrazovanja ispred Akademije primijenjenih umjetnosti / Foto APURI

Polaznici obrazovanja ispred Akademije primijenjenih umjetnosti / Foto APURI

Brojni polaznici bavili su se područjima od umjetnosti do financijaOtvorenjem završne izložbe te podjelom potvrda o pohađanju na Akademiji primijenjenih umjetnosti, završen je ovogodišnji proljetni ciklus predavanja Sveučilišta za 3. dob.


Više od ukupno 40 polaznica i polaznika nakon dugo vremena napokon je u cijelosti odslušalo predavanja i sudjelovalo na radionicama uživo, u učionicama na sveučilišnom Kampusu.


Na Filozofskom fakultetu održani su ciklusi predavanja iz područja povijesti umjetnosti na temu Katedrala Sv. Vida – nove interpretacije i spoznaje, a pod vodstvom doktoranda Maria Pintarića mag. hist. art. s Odsjeka za povijest umjetnosti te ciklus predavanja iz područja ekonomije na temu Financijske pismenosti pod vodstvom profesorica izv. prof. dr. sc. Bojane Olgić Draženović i prof. dr. sc. Maje Vehovec koje su obradile teme suvremenih ekonomija i mirovinskog sustava.
Polaznice i polaznici napokon su dočekali okolnosti povoljne za terensku nastavu, odnosno obilazak Katedrale Sv. Vida uz stručno vodstvo prof. Pintarića, a koliko ih je oduševila terenska i nastava općenito, dokazuje povratni osvrt jednog od polaznika koji je izmežu ostalog napisao: “Profesori su briljirali, ne samo visokostručnim poznavanjem teme već i vrlo izdašnom i iscrpnom prezentacijom, susretljivošću, spremnosti odgovarati na brojne upite.


Terenskom nastavom pružena nam je nesvakidašnja prigoda da obiđemo galeriju u kojoj su pohranjene povijesne dragocjenosti neprocjenjive vrijednosti što običan puk i vjernici nikada nisu imali mogućnost”


Na već tradicionalnim radionicama slikarstva polaznice i polaznici usavršavali su dosad stečene slikarske vještine te ponovno pokazali zavidan razvoj individualnog slikarskog rukopisa naslikavši prekrasne motive izložene na Akademiji primijenjenih umjetnosti.


Voditeljica radionica bila je apsolventica likovne pedagogije Doria Valković uz mentorstvo profesora Radovana Kunića.


Nastavak umjetničkog stvaralaštva, ali i teorijskog znanja kojeg donose predavanja očekujemo nakon ljetne pauze u jesenjem ciklusu predavanja Sveučilišta za 3.dob.