Hvalevrijedan projekt

“Zajednica za novi početak”: Kako je riječki Dom povećao dostupnost socijalnih usluga

Bruna Matičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Dom za odgoj djece i mladeži uveo je uslugu organiziranog stanovanja korisnika, a proširili su i ostale usluge u području rada s djecom i mladima s problemima u ponašanjuDom za odgoj djece i mladeži Rijeka završnom konferencijom u hotelu Bonavia danas je zaokružio hvalevrijedan projekt “Zajednica za novi početak” kojim je svojim korisnicima, mahom djeci s problemima u ponašanju i onima koji su u riziku od razvoja takvih problema, omogućio pružanje prijeko potrebne izvaninstitucijske usluge.


Trogodišnji projekt koji se provodi do 30. lipnja ove godine vrijedan je gotovo 6 milijuna kuna te se financira putem Europskog socijalnog fonda, a rezultate projekta i značaj provedenih aktivnosti danas je iznijela ravnateljica Doma Dina Šverko u društvu korisnika, suradnika i kolega iz drugih ustanova.


Projektom “Zajednica za novi početak” poboljšava se socijalna uključenost djece i mladih kroz prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici. Osim što smo povećali dostupnost izvaninstitucijskih socijalnih usluga naše ustanove, uvevši uslugu organiziranog stanovanja naših korisnika, unaprijedili smo i proširili ostale usluge u području rada s djecom i mladima s problemima u ponašanju ili u riziku od razvoja problema i njihovih obitelji.

Riječ je o uslugama savjetovanja i pomaganja te pružanja psihosocijalne podrške obiteljima, kao i usluge poludnevnog boravka, kazala je ravnateljica Šverko.


U okviru projekta je, između ostalog, zaposleno osam stručnih radnika, nabavljena su dva vozila za mobilne timove, unajmljen je objekt za provođenje usluge organiziranog stanovanja na Viškovu u kojem boravi osam korisnica, kao i prostor u centru rijeke u kojem se pruža usluga poludnevnog boravka za deset korisnika, a obavljene su edukacije stručnih suradnika te je izrađen priručnik.Uz predstavljanje projekta završna je konferencija uključila predavanja koja su održali stručni suradnici i zaposlenici Doma za odgoj djece i mladeži Boris Škorić, Danka Majić, Ivanka Požar Matijašić i Jadranka Krklec, kao i okrugli stol u kojem su korisnici iznijeli vlastita iskustva u procesu transformacije i deinstitucionalizacije Doma.


Među njima i Renata Rajković, osamnaestogodišnjakinja koja je sa sedam djevojaka živjela u zajednici organiziranog stanovanja.– Projekt mi je donio nova iskustva i naučio me kako se osamostaliti jer smo morali samostalno kuhati, čistiti, pospremati, pa i štedjeti novac i pronaći zaposlenje.


U početku je naravno bilo čudno, pa i teško. Naravno da ima više posla nego u domu gdje postoji netko tko priprema obroke i čisti za nama, ali priprema nas za daljni život i budućnost, rekla je Renata.


Riječki Dom za odgoj djece i mladeži broji ukupno 180 korisnika te posljednje tri godine prolazi kroz snažan proces tranformacije i deinstitucionalizacije.Uz projekt “Zajednica za novi početak” ustanova provodi i projekt “Volim svoj dom” vrijedan gotovo 15 milijuna kuna kojim će se urediti i izgraditi dvije nove jedinice za organizirano stanovanje i pružanje usluga psihosocijalne podrške u Vukovarskoj ulici i u Viškovu.


Prema riječima ravnateljice Dine Šverko dislocirana jedinica u Viškovu tek se gradi, ali zamjenska zgrada u Vukovarskoj ulici bit će gotova u rujnu te će krajem ove godine u nju useliti skupina mlađih dječaka koji su trenutno unutar institucionalnoj stacionarnog smještaja u Ulici Franje Čandeka.