VOLIM SVOJ DOM

Projekt Doma za djecu i mladež: U dvije zgrade uloženo dva milijuna eura

Ingrid Šestan Kučić

Projekt "Volim svoj dom" financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj / Foto M. GRACIN

Projekt "Volim svoj dom" financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj / Foto M. GRACIN

Zgrada u Marčeljima služit će kao stambena zajednica za 16 korisnika, a zgrada u Vukovarskoj ulici u Rijeci za šestero korisnika, kao i dnevni boravak za ostale korisnike 


RIJEKA  Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka priveo je kraju trogodišnji projekt “Volim svoj dom”, a rezultat su dvije novoizgrađene zgrade u Rijeci i Marčeljima čija ukupna površina iznosi tisuću četvornih metara. Zgrada u Marčeljima, kazala je na jučerašnjoj završnoj prezentaciji projekta ravnateljica Dina Šverko, od iduće će godine služiti kao stambena zajednica za 16 korisnika, dok je novoizgrađena zgrada u Vukovarskoj ulici u Rijeci novi dom za šestero korisnika, kao i dnevni boravak za ostale korisnike. Ukupna vrijednost projekta je dva milijuna eura, a sredstva su osigurana kroz Europski fond za regionalni razvoj.


Dislocirane jedinice


– Rezultat projekta je modernizirana ustanova koja daje doprinos u procesu transformacije i deinstitucionalizacije te prevencije institucionalizacije u Hrvatskoj kroz pružanje usluga ciljnoj skupini. Također, osnaženi su kapaciteti djelatnika i korisnika Centra za pružanje usluga u zajednici, uspostavljena je i osnažena mreža izvaninstitucijskih usluga na području Primorsko-goranske županije, kazala je Šverko.


M. GRACIN<br />Caption:<br /> Nova zgrada u Vukovarskoj ulici u Rijeci

Nova zgrada u Vukovarskoj ulici u Rijeci / Snimio Marko Gracin
Dodajući kako su ciljana skupina mladi s problemima u ponašanju, ali i njihove obitelji, ravnateljica je naglasila da su u okviru projekta nabavljena i dva vozila neophodna za učinkovito pružanje izvaninstitucijskih usluga korisnicima, a izgradnji nove zgrade u Vukovarskoj ulici prethodilo je rušenje starog i nefunkcionalnog objekta, dok je u Općini Viškovo kupljeno zemljište za izgradnju novog objekta, odnosno dislocirane jedinice u kojem će se pružati izvaninstitucijska usluga organiziranog stanovanja. Novoizgrađeni objekti opremljeni su svom potrebnom opremom, namještajem i informatičkom opremom, a tehnički pregled objekta u Marčeljima bit će idući tjedan.


– Za taj objekt od Primorsko-goranske županije još moramo zatražiti licencu za provođenje socijalnih usluga. Očekujemo da će korisnici u taj objekt useliti početkom iduće godine, najavila je Šverko.


Psihosocijalne usluge


Nova zgrada u Vukovarskoj, dodala je, udovoljava najvišim standardima u pružanju socijalnih usluga. Uz to što će služiti kao stambena jedinica za organizirano stanovanje korisnika, u zgradi u Vukovarskoj ulici pružat će se i usluge psihosocijalne podrške te dnevnog boravka. Iako su službeni partneri projekta Centar za socijalnu skrb Opatija i Grad Opatija, ravnateljica je naglasila da su veliku podršku pružili i Grad Rijeka, Općina Viškovo i Primorsko-goranska županija. Projekt “Volim svoj dom”, koji završava s posljednjim danom ove godine unaprijedio je rad Doma u pogledu kvalitete i kapaciteta, a u sklopu općeg procesa deinstitucionalizacije i transformacije ustanove.


– Projektom su riješene aktualne nemogućnosti kvalitetnog odgovora na rastuću potrebu za pružanjem izvaninstitucijskih usluga u zajednici, što je bilo uzrokovano neadekvatnom socijalnom infrastrukturom i opremom Doma. Projekt je rezultirao modernizacijom Doma, poboljšanim uvjetima za pružanje postojećih izvaninstitucionalnih usluga te uvođenjem nove izvaninstitualne usluge organiziranog stanovanja, zaključila je Šverko.