25. izdanje riječke konvencije

Zahvaljujući Rikonu, čudovišta zavladala Kampusom

Marko Dobrecović

Atraktivno natjecanje / Snimila Ana KRIŽANEC

Atraktivno natjecanje / Snimila Ana KRIŽANEC

Desetero finalista je u posebno opremljenom dijelu imalo tri sata vremena da načini svoju masku, a potom je uslijedilo predstavljanje finalista, ocjenjivanje maski i proglašenje pobjednikaSubotnjim aktivnostima u zgradi Filozofskog fakulteta na trsatskom kampusu nastavljen je bogat program 25. izdanja konvencije fantastike Rikon koji je i ove godine ponudio suživot zanimljivih predavanja, inovativnih prezentacija, maštovitih igara, koncerata, kvizova i ostalih oblika druženja za entuzijaste fantastike i znanstvene fantastike. Trodnevni program započeo je u petak popodne s nekoliko cjelodnevnih igraonica, predavanja, kvizova i još mnogo toga. Večer je začinjena K-Pop i Pole dance partyjem koji se u sklopu konvencije održao u Pogonu kulture.


Nove avantureJučerašnji je dan donio nove avanture Rikon programa između kojih se ističe finale SFX MakeUp natjecanja, prvog hrvatskog natjecanja filmske šminke i specijalnih efekata. Nakon što je prvi krug ovog natjecanja filtrirao desetoro sudionika, finalisti su u posljednjem krugu natjecanja na svojim ljudskim modelima morali načiniti masku Venoma, čudovišta iz znanstveno-fantastičnih djela. Uratke natjecatelja procjenjivao je eminentan stručni žiri kojeg čine naša nagrađivana vizažistica Nikolina Zaninović Kokotović, vizažistica Kristina Atletić, vlasnica tvrtke Conure Beauty i general manager za Kryolan Professional make-up Hrvatska Ana Marija Rubić, vlasnica i osnivačica Kallos brenda Martina Krajinović Gülsün te zagrebačka vizažistica čije su make-up transformacije hit na društvenim mrežama i glavna vizažistica showa TLZP Marina Mamić koja nam je, dok su ruke natjecatelja marljivo pripremale svoje maske, prokomentirala prvo hrvatsko natjecanje filmske šminke i specijalnih efekata.


Foto galerija: Rikon Foto: Ana Križanec

-Očekivala sam dobre maske, no ne i da će biti ovoliko vjerne. Oduševile su me pojedine. Neki su jako vjerno kopirali lik Venoma iz filma, dok su drugi u svoju izvedbu ubacili jedan umjetnički štih. Zaista sam bila sretna kada sam saznala da će se ovo natjecanje održati i kada su me pozvali da u njemu sudjelujem kao članica žirija. U Hrvatskoj jako manjka ovakvih stvari. Bilo je, doduše, nekih body paiting natjecanja, ali ovakvu SFX stvar do sada nismo imali. Nadam se da će u budućnosti biti više ovakvih natjecanja; toga nam ovdje fali, zaključuje Mamić.


Desetoro finalista je u posebno opremljenom dijelu konvencije imalo tri sata vremena da načini svoju masku, a potom je uslijedilo predstavljanje finalista, ocjenjivanje maski i proglašenje pobjednika. Uz stručni žiri, publika je putem aplikacije također mogla izabrati pobjednika. Žiri je na treće mjesto natjecanja postavio masku koju je kreirala Maša Mihaljčić, drugo mjesto zaslužila je maska Marije Vučetić, a prvo mjesto žirija i prvo mjesto po izboru publike zaslužio je Venom Marije Šimac. Marija je na ovo natjecanje stigla iz Trogira, a masku Venoma izradila je na svojoj sestri Ivani.


-Ovome se zaista nisam nadala; ne mogu vjerovati. Tim više što sam osvojila obje glavne nagrade. Moja profesija su trepavice, nokti i vizažizam, ali ne i SFX dio te filmska šminka. To radim za svoj gušt i za prijatelje kad je neka posebna prilika poput Halloweena. Profesionalno nisam u tome…Makar nakon ovog – nikad se ne zna! Tri sata je dosta vremena za zadatak koji nam je bio zadan, no da smo na raspolaganju imali još kakvih pola sata, tog se Venoma moglo doraditi da bude detaljniji i s nešto više elemenata. Za ovo natjecanje saznala sam nenadano putem Instagrama. Prijavila se, prošla i došla. Hvala mojoj sestri Ivani što me uvijek trpi, riječi su apsolutne pobjednice Marije Šimac koja se u Trogir vraća s rukama punim nagrada.


Subotnje popodne nastavljeno je uz panele na kojima je sudjelovalo mnogo govornika, raznovrsnim predavanjima, ali i kvizovima te društvenim i video igrama. Posjetitelji su po pristupačnim cijenama mogli kupiti svoju omiljenu SF knjigu, majicu ili torbu s omiljenim likom, nakit, ukrase i ostale rukotvorine. Jedan od programa koji se odvijao na glavnoj Rikonovoj pozornici bila je dodjela književnih nagrada Artefakt.
Udruga „3. zmaj“ u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka(GKRI) dvanaestu godinu zaredom dodjeljuje književnu nagradu Artefakt za najbolja književna dijela hrvatske spekulativne fikcije koja su objavljena tijekom prethodne kalendarske godine. Idejno rješenje statue koji su dobili nagrađeni potpisuje riječka umjetnica Bojana Butković.


Na jučerašnjoj svečanoj dodjeli nagrada nagrađeno je pet laureata u isto toliko kategorija. U kategoriji kratke priče nagrađena je Nikolina Pavleković za priču „Čovjek bez prošlosti,“ najbolje djelo iz kategorije srednje priče bilo je „Lovac na planine“ autorice Ivane Delač, dok je nagrada iz kategorije duge priče otišla u ruke Martine Frka Miletić za roman „Pripovjedačica.“
U suradnji s čitateljskim klubovima GKRI-ja, najbolja djela za djecu i mlade vrednuju se zasebno. Mladi su čitatelji tako odlučili da je nagradu Artefakt u kategoriji književnih djela namijenjenih djeci zaslužila Milana Vuković Runjić za roman „Tajna šuplje kule“, a najboljim djelom kategorije za mlade proglašen je roman Mislava Pasinija „Gost u mojoj tami.“


Subotnja je večer završena raskošnom cosplay smotrom natjecateljskog karaktera. Sudionici cosplay natjecanja za zadatak su imali što vjernije se kostimirati u odabranog lika iz fantastičnog ili znanstveno-fantastičnog djela, bilo da se radi o stripu, filmu, mangi, videoigrici, seriji ili ostalom djelu. Prvi dio natjecanja održan je u popodnevnim satima kada su sudionici odjeveni u kostime nazočili prvom krugu procjenjivanja. Svi su oni sudjelovali u večernjem Cosplay Fashion Showu nakon kojega je uslijedilo proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.


Peteročlani žiri, koji je ocjenjivao izgled maski cosplayjera, umješnost pri izradi, ali i na koncu izvedbu cosplayjera pred publikom, činili su poznati riječki cosplayjer Armin Bećirević koji je prepoznatljiv po svomu desetogodišnjem iskustvu u izradi kostima i korištenju raznih materijala i tehnika; gamer, geek te crtač stripova i slikovnica za djecu Ivan Šivak te event menadžerica, producentica Ivana Delač poznata i kao Miss Universe Hrvatske 2003. godine. Trima članovima iz naše zemlje pridružili su se i gosti iz Austrije koji su svojim prisustvom žiri učinili međunarodnim.
Na europskoj razini nagrađivani
cosplayjeri Danny McFly i Elena Frost svojim su sudom uveličali ovogodišnje cosplay natjecanje na Rikonu te okupljenima na svoj način približili dio kulture koju njeguju. Budući da su spomenuti članovi žirija stranci, a engleski jezik se toga dana često mogao čuti na Rikonu, nagrade i naslovi koje su zaslužili najbolji i najumješniji među kandidatima također su na tom jeziku. Žiri je, stoga, nagradu Best Newcomer za najboljeg debitanta dodijelio Ivi Mikolić; nagrada Best Performance za najbolju cosplay izvedbu zaslužila je Ejla Valenčić. Nagradu Best in Needlework za najbolji šivaći rad na kostimu dobila je Korina Cvijanović, nagradu Best in Crafting za najbolju izradu kostima otišla je u ruke Nine Dadas Čurguz, dok je nagradu Best in Show zaslužila Jelena Wehn. Nagradu publike za cosplay dobila je Ivana Kovačev s kojom zaključujemo veliki broj nagrađenih.


 


Nagrada Artefakt

 


Udruga “3. zmaj” u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka (GKR) dvanaestu godinu zaredom dodjeljuje književnu nagradu Artefakt za najbolja književna dijela hrvatske spekulativne fikcije koja su objavljena tijekom prethodne kalendarske godine. Idejno rješenje statue koju su dobili nagrađeni potpisuje riječka umjetnica Bojana Butković.


Na svečanoj dodjeli nagrada nagrađeno je pet laureata u isto toliko kategorija. U kategoriji kratke priče nagrađena je Nikolina Pavleković za priču “Čovjek bez prošlosti,” najbolje djelo iz kategorije srednje priče bilo je “Lovac na planine” autorice Ivane Delač, dok je nagrada iz kategorije duge priče otišla u ruke Martine Frka Miletić za roman “Pripovjedačica.”


U suradnji s čitateljskim klubovima GKR-a, najbolja djela za djecu i mlade vrednuju se zasebno. Mladi su čitatelji tako odlučili da je nagradu Artefakt u kategoriji književnih djela namijenjenih djeci zaslužila Milana Vuković Runjić za roman “Tajna šuplje kule”, a najboljim djelom kategorije za mlade proglašen je roman Mislava Pasinija “Gost u mojoj tami.”