Priče s place

Vrijeme je za ajvar, evo što se nudi na riječkoj tržnici

Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Na tržnici se još uvijek može kupiti kvalitetna crvena paprika, naveliko po 8 i 10 kuna, ima i balancana po 12 i 14 kuna



Baš koliko treba burica je raspuhala i promiješala zrak, pa je šetnja i kupovina na centralnoj tržnici bila pravi užitak.


Ribarnica u nešto slabijem izdanju, od plave ribe uglavnom srdelica po 10 kuna, na dva prodajna mjesta svježi škampi, veliki 200 kuna, manji 120 kuna. Bilo je i oslića po 50 i 60 kuna, dok su sipice po 60 kuna za kilogram.


Mrkač se prodavao po 40 kuna, žaba po 100, a divlje orade imale su cijenu 80 kuna za kilogram.




Na tržnici se još uvijek može kupiti kvalitetna crvena paprika, naveliko po 8 i 10 kuna, ima i balancana po 12 i 14 kuna, pa tko još uvijek »važe« spremiti ili ne koju staklenku domaćeg ajvara, možda dvojbu pomogne riješiti recept gospođe Kate koja na tržnici prodaje krumpir, luk, buču, mrkvu, fažol iz vlastitog ekouzgoja.


– Moram priznati da ove godine nisam spremala ajvar zbog niza okolnosti, ali istu recepturu koristim dugi niz godina, veli nam Kata podijelivši s nama recept.


– Ispričat ću vam kako radim na bazi 10 kilograma paprika, crvenih roga, i 4 kilograma balancana, no, može se doza i prepoloviti. Na tu količinu pripremiti 4 ljute paprike. U tri litre vode i litru bijelog octa, može i nešto manje, dodati 15 dkg soli, pa očišćenu i narezanu papriku i oguljeni patlidžan kuhati cirka 5 do 10 minuta.


Nakon kuhanja sve samljeti i u posudu uliti 1,2 litre ulja pa dodati samljevenu smjesu. Pržiti, odnosno kuhati na laganoj vatri do dva sata neprekidno miješajući uz dodatak jednog konzervansa.


Kad je gotovo, vruće ulijevati u čiste i stelirizirane staklenke – kazala je gospođa Kate poželjevši svima dobar tek.