AUDIOVIZUELNO DOGAĐANJE

Vodosprema Vidikovac na Bulevardu zasjala u noćnom svijetu magije i bajke

P. N.

Foto ViK

Foto ViK

Riječ je o video projekciji u sklopu koje su na pročelje i bočne zidove zgrade projicirani vizualni elementi nadahnuti vodom i riječkim motivima poput gradske ure i izvora RječineRIJEKA – Povodom nedavne obnove jedne od najveličanstvenijih vodosprema u gradu Rijeci – Vidikovac na Bulevardu – jučer je u večernjim satima u parku Ive Lole Ribara održano atraktivno audiovizualno događanje u izvedbi poznatog umjetničkog udruženja iz Pule – Visualia Group.


Nakon što je prethodno predstavljena medijima i užoj javnosti, ta je dojmljiva povijesna građevina jučer i službeno prezentirana građanima.


Svijet magije i bajke


Program je započeo u 21,30 sati kada je pročelje vodospreme obasjalo šarenilo boja i okupljeno mnoštvo povelo u svijet magije i bajke. Riječ je o video projekciji u sklopu koje su na pročelje i bočne zidove zgrade projicirani vizualni elementi nadahnuti vodom i riječkim motivima poput gradske ure i izvora Rječine.

Uz VJ-ing koji je pročelje vodospreme privremeno pretvorio u slikarsko plato, poseban interes među građanima izazvao je raznobojni ribnjak s kornjačama, koji je za tu večer postao „fontana želja“. Gornji dio parka oživjele su zanimljive umjetničke dekoracije – svjetleće kugle duginih boja postavljene po zelenim površinama i interaktivne glazbeno-svjetleće klupice na kojima su mnogi predahnuli te ponešto i odsvirali.


Riječ je naime o interaktivnim svjetlosno-glazbenim instalacijama koje se pokreću na dodir i time omogućuju aktivno sudjelovanje u umjetničkoj kreaciji. Podno sjeverne strane ulaza u park smjestio se svjetlosni tunel izrađen od nekoliko tisuća programibilnih LED lampica, prolaskom kroz koji se stjecao dojam ulaska u prostor iluzije.


Da cjelokupno događanje protekne u što ugodnijoj i opuštenijoj atmosferi pobrinuo se DJ Daddy i saksofonist Tony T SAX, koji su okupljene zabavljali s terase vodospreme.


Autor programa na vodospremi je neformalni umjetnički kolektiv iz Pule Visualia Group koji djeluje od 2013. godine u sklopu Udruge Sonitus, a širu prepoznatljivost temelji na organizaciji prvog festivala svjetla u Hrvatskoj. Članovi grupe redovito provode tehnološka eksperimentiranja i osmišljavaju svjetlosne instalacije.


Opskrba vodom


Njihov rad temelji se na spoju moderne tehnologije i audiovizualne umjetnosti, a prikazuje se kroz 3D mapping, dizajn rasvjete, interaktivne i LED instalacije te ostale umjetničke tehnike. Jučerašnjom izvedbom Visualijini su umjetnici prvi puta svoje svjetlosne kreacije primijenili na jednoj vodno-komunalnoj građevini, pritom još i jedinstvenom historicističkom vidikovcu s kojeg se pruža očaravajući pogled na grad i Kvarnerski zaljev. Za VJ-ing projekcije na pročelju vodospreme zadužen je bio Gospodin Brodski iz grupe Oblik 3.Povijesna vodosprema Vidikovac je i danas u funkciji i vodom opskrbljuje područje Sušaka-Bulevarda. Njezinom je sanacijom završen četverogodišnji projekt obnove povijesnih riječkih vodosprema „Gorskog vodovoda Trsat – Sušak“, u sklopu koje su izvršeni sanacijski radovi na betonskoj konstrukciji vidikovca i pergole, postavljena nova ulazna vrata i spomen ploče te sanirana oštećenja na pročelju.


Upriličenim kulturno-zabavnim događajem zgrada vodospreme i pripadajući joj park nakratko su izgubili svoju uobičajenu funkciju i postali prostorom za umjetničko stvaralaštvo i druženje građana na otvorenom. Organizator audiovizualne izvedbe je KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. uz potporu i suradnju Grada Rijeke.