Vijesti s tržnice

Vjesnici proljeća na riječkoj placi. Kilogram šparoga po 40 eura, jagode su po osam

Katarina Bošnjak



Nakon nekoliko dana izmjenjivanja kiše i sunca, na centralnu riječku tržnicu stigli su i proizvodi koji nagoviještaju proljeće. Prvo su se pojavile prve jagode u malo većim količinama, a zatim i prve šparoge kojih je pak nešto manje, a stigle su na gotovo isti dan kao i prošle godine. Dok se slatke jagode prodaju za 8 eura po kili, šparoge se prodaju za 5 eura po macu koji ima oko 15 dag, što bi značilo da kilogram košta i do 40 eura. Osim toga, tu su i mladi luk te rotkvice koji najavljuju Uskrs, a mac stoji jedan euro.


Glavna atrakcija, mlade divlje šparoge, ubrane su u okolici Brseča te oko Lovrana, a premda im je cijena očekivano visoka, svakako se kupuju s obzirom na nepristupačno područje na kojem se beru. Ukoliko se prošećete Rajskim putem na Krku, možete ih uočiti pokraj staze, a u Rijeci se pak treba dobro prošetati do njih – uglavnom rastu uz Rječinu.


Tamo gdje ima šparoga, često ima i zmija, govore nam tete s tržnice, stoga je cijena stvarno opravdana, a nije se ni previše povećala u odnosu na prošlogodišnju, kada je mac koštao oko 35 kuna. Slove za jedno od najzdravijeg povrća, a načini pripremanja uglavnom se svode na fritaju, rižoto i krem-juhu.




Stoga vam danas donosimo jedan mrvicu drukčiji recept za šparoge u savijači sa sirom. Potrebno vam je pakiranje kora za savijače, pola kilograma svježeg sira, oko 300 grama šparoga, jedno jaje te malo maslaca i soli. Pećnicu zagrijati na 180 C, lim za pečenje prekriti masnim papirom. Pomiješati svježi sir i jaje, posoliti, a šparoge oprati i otrgnuti tvrdi dio stabljike. Koru premazati rastopljenim maslacem pa preklopiti drugom i tanko rasporediti pola smjese. Preko svega poslagati šparoge, ostaviti prostora sa strane kako bi se savijača mogla zatvoriti. Premazati rastopljenim maslacem, probušiti vilicom na nekoliko mjesta i staviti u pećnicu. Peći dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnu boju.