Svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah

CMAS: Riječanin Vitomir Maričić svjetski prvak u dinamici s perajama

Zlatko Horvat

ZLATO - Vitomir Maričić na vrhu pobjedničkog postolja

ZLATO - Vitomir Maričić na vrhu pobjedničkog postolja

Zlato su osim Maričića osvojili i Vanja Peleš te Mirela Kardašević u disciplini dinamika bez perajaBEOGRAD  Riječanin Vitomir Maričić osvojio je zlatnu medalju drugog dana natjecanja na CMAS Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah koje se održava u Beogradu. Maričić je u disciplini dinamika s perajama preronio 254,3 metra i za svega 10 centimetara bio bolji od Rusa Mikhaila Briantceva te Kineza Williama Ming Jina, koji je preronio ravno 250 metara. Vitomir Maričić je i aktualni svjetski rekorder u toj disciplini. Treba napomenuti da je hrvatski reprezentativac Hrvoje Škorić zauzeo odlično četvrto mjesto s rezultatom 220 metara, dok je Boris Milošić ostvario 200 metara.U ženskoj konkurenciji Cristina Francone iz Italije je očekivano prva, nakon što je nedavno ostvarila i svjetski rekord u ovoj disciplini, opravdala je status favorita s 234,7 metara i postavila još jedan svjetski rekord. Hrvatica Mirela Kardašević zauzela je odlično drugo mjesto s preronjena 232 metra. Treće mjesto ide u Ekvador sa 209 metara, odličan nastup za Mariu Veronicu Cordobu Manchenu.
Prvog dana prvenstva hrvatski reprezentativci su osvojili čak dva zlata, Vanja Peleš iz Zagreba je u disciplini dinamika bez peraja pobijedio sa sjajnih 226,3 metra ispred dvaju Francuza, Buordille i Elua, dok je Vitomir Maričić završio četvrti sa 197,4 metra. U ženskoj konkurenciji Mirela Kardašević ronila je 191 za zlatnu medalju ispred Poljakinja Solich-Talande i Kozerske.Beogradsko bazensko prvenstvo najbrojnije je svjetsko prvenstvo dosad i karakteriziraju ga teški uvjeti zbog vrućine u Beogradu, ali i izuzetno napete završnice, jer zbog promjene pravila najbolji sportaši istovremeno startaju i rezultati su jako blizu, a nerijetko završavaju i bez svijesti.
– Ovo je što se tiče bazena bila luda i teška godina. Praktički sam odustao od nastupa na Svjetskom prvenstvu jer je sve oko situacije s koronom na to upućivalo i krenuo sam spremati dubinske discipline. Osim toga, klupski kolega iz riječkog Oceana Petar Klovar i ja imali smo koronu i bili izvan pogona do prije tri, četiri tjedna. U posljednji trenutak sam shvatio da se to stvarno održava, pripremljena je dokumentacija Olimpijskog odbora i spakirali su nas za Beograd. Odlučio sam ipak nastupiti i drago mi je da jesam, čini se da će biti vrlo uspješno prvenstvo za cijelu reprezentaciju. Jako je puno natjecatelja, organizacija je odlična, prati nas nekoliko TV postaja i svakako je lijepo biti dio toga. Čestitke svima, a nadam se da će ova nova medalja dodatno motivirati riječke snage u klubu Ocean, koji je počeo s prvim natjecanjima – rekao je Vitomir Maričić, Riječanin koji je i aktualni svjetski rekorder prema CMAS-u te rangiran kao broj jedan na ukupnoj AIDA ljestvici u bazenskim i dubinskim disciplinama.