Općinsko vijeće

Viškovski vijećnici prihvatili rebalans proračuna

Jakov Kršovnik

Općina Viškovo uravnotežila proračun za 2022. godinu koji sada iznosi oko 139 milijuna kunaVIŠKOVO – Rebalans viškovskog općinskog proračuna za 2022. prihvaćen je većinom glasova prisutnih vijećnika na 13. sjednici Općinskog vijeća. U odnosu na prvotni plan prihodi su povećani za oko 13,8 milijuna kuna, dok su rashodi povećani za oko 6,5 milijuna kuna, tako da su ukupni planirani prihodi proračuna za 2022. oko 109 milijuna kuna, a rashodi oko 136 milijuna kuna.


S ukupnim prihodima, primicima i prenesenim rezultatima, proračun za 2022. godinu je »težak« oko 139 milijuna kuna. Voditeljica općinskog Odsjeka za proračun, financije i računovodstvo Vesna Mrša istaknula je da su prihodi od poreza i prireza na dohodak porasli za oko 9,5 milijuna kuna u odnosu na očekivani iznos te dodala da su rashodi povećani u skladu s potrebama i vremenom izvršenja kapitalih projekata poput sanacije raskrižja u Marčeljima, izgradnje kružnog raskrižja kod groblja, Radne zone Marišćina K2 i drugih, što je riješeno rebalansom. Predsjednik Općinskog vijeća Bojan Kurelić (Akcija mladih) pohvalio je što je rebalans proračuna na glasanju početkom prosinca, no da bi svejedno volio da bude ranije, kako bi općinski vijećnici mogli više sudjelovati u samom rebalansu. Također, postavio je pitanje izvršenja proračuna.


– Rebalansirani proračun za 2022. je oko 140 milijuna kuna, no koliko će biti izvršenje? Jasno je da se na ovaj način vodi proračun zbog projekata koji ne mogu biti završeni u istoj godini, ali koliko je realno »pumpati« proračun na ovakvu razinu, ako ga realno izvršimo u godišnjoj razini od oko 70-80 milijuna kuna, pitao je općinsku načelnicu Bojan Kurelić. Načelnica Sanja Udović odgovorila mu je da su općinski vijećnici sudjelovali u izradi proračuna.
– Vi ste kreirali ovaj proračun u suradnji sa mnom i mislim da smo na dobrom putu. Sve što smo zajednički planirali ovim proračunom, to i realiziramo. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama kreirati i proračun za 2023. te ga u što većoj mjeri realizirati na korist naših mještana, kazala je načelnica. Kurelić je kazao da nije kudio sam rebalans, već da bi bilo dobro da se prvi rebalans napravi ranije, u rujnu, a drugi potom u prosincu.


Načelnica je kazala da će u 2023. zbog novih zakonskih odredbi imati puno veću fleksibilnost glede proračuna te pozvala sve vijećnike da na njenim kolegijima komuniciraju aktivnosti i projekte koji se pokažu potrebnima.