Mirna Međimorec

Viškovska vijećnica tvrdi da se načelnica odriče najatraktivnijih nekretnina za sramotnu cijenu

Biljana Savić

Mirna Međimorec / Foto Biljana Savić

Mirna Međimorec / Foto Biljana Savić

Na sjednici predlaže se donošenje odluka o stjecanju i prijenosu prava vlasništva nad nekretninama čiji je vlasnik Općina Viškovo - OŠ Sveti Matej Viškovo i Stare škole u Marčeljima u vlasništvu ŽupanijeTri mjeseca uoči lokalnih izbora načelnica Sanja Udović bez naknade se odriče najatraktivnijih nekretnina u Općini Viškovo pa je za 45. sjednicu Općinskog vijeća, koja će biti održana u srijedu, Općinskom vijeću predlaže donošenje vrlo loših odluka o stjecanju i prijenosu prava vlasništva nad nekretninama čiji je vlasnik Općina Viškovo – Osnovne škole Sveti Matej Viškovo i Stare škole u Marčeljima, čiji je vlasnik Primorsko-goranska županija, izjavila je na konferenciji za novinare nezavisna vijećnica Mirna Međimorec.


– Općina Viškovo je već odavno trebala riješiti vlasničke odnose s PGŽ nad ono malo nekretnina što ih ima, zbog čega je već desetljećima rad kulturnih, sportskih i drugih udruga vrlo otežan.


Nedostaje prostornih kapaciteta i infrastrukture, a odgoj i obrazovanje u najvećoj osnovnoj školi u PGŽ odvija se u prostorno vrlo skučenim i lošim kapacitetima.
Pod krinkom općeg interesa, socijalnog i gospodarskog napretka građana, Sanja Udović predlaže prijenos vlasništva zgrade OŠ “Sveti Matej” Viškovo, sportske dvorane i dvorišta na Primorsko-goransku županiju, bez naknade, dodala je Međimorec i kazala da Općina Viškovo desetljećima ulaže velika sredstava u te nekretnine za unapređenje odgoja i obrazovanja i sportske infrastrukture.


Istaknula je da je sportska dvorana osnovne škole, uz igralište NK Halubjana i boćališta u Marinićima, Marčeljima i Viškovu jedini veći sportski objekt gdje sportske udruge Viškova mogu održavati treninge i sportske aktivnosti.


– Prijenosom vlasništva upitno je i nije definirano između Općine i PGŽ kako će sportske udruge Viškova moći koristiti dvoranu, budući da zbog nedostatka sportske infrastrukture alternative nemaju.


Sramotna je i tržišna procjena tih nekretnina i dvorišta koji se nalaze u centru Viškova, najatraktivnijoj lokaciji Općine, u potpuno opremljenoj komunalnoj zoni koja iznosi 17.480.000 kuna, a samo u posljednjih šest godina Općina je u sportsku dvoranu uložila 12 milijuna kuna, kazala je Međimorec koja još ne zna hoće li se kandidirati na za načelnicu, a prokomentirala je i dosadašnji rad aktualne načelnice Sanje Udović.


– Od osnutka 1993. godine, Općina Viškovo, do danas, nakon punih 27 godina postojanja, uspjela je realizirati samo jedan veći kapitalni projekt, izgradnju Dječjeg vrtića Viškovo.


Načelnica Sanja Udović proračun Općine Viškovo od 2013. do 2019. godine zadužila je za 16,5 milijuna kuna, a da nije realizirala ni jedan kapitalni projekata koji je obećavala – proširenje Dječjeg vrtića Viškovo, Interpretacijski centar Ronjgi, rekonstrukcija Doma Marinići, Sportsko-rekreacijski centar Brnasi.


Ovakvo neodgovorno, rastrošno i neodrživo upravljanje Općinom Viškovo, gdje načelnica bez naknade predlaže prijenos vlasništva jedne od najatraktivnijih nekretnina Općine i to pred same lokalne izbore govori samo jedno, da je, nažalost, njezin prethodnik Goran Petrc za svoju fotelju u PGŽ žrtvovao Viškovo da bude smetlište cijele PGŽ i donio odluke da uz Viševac i Sovjak danas imamo i ŽCGO Marišćina koji ugrožava zdravlje i okoliš mještana Viškova i proizvodi milijunske gubitke u poslovanju.


Sanja Udović svoje zastupničko mjesto u Saboru RH očito vraća čelnicima stranke SDP prijenosom vlasništva nad najatraktivnijom nekretninom u Općini Viškovo bez naknade, zaključila je Mirna Međimorec i apelirala na Općinsko vijeće da odluke o prijenosu i stjecanju vlasništva kako ih predlaže Sanja Udović ne prihvati.