Općinsko vijeće

Viškovo usvojilo odluku o otpadu, vijećnici nisu zadovoljni s KD Čistoća

Jakov Kršovnik

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Onaj tko odluči raditi veće volumene otpada i nepromišljeno postupati s miješanim otpadom, taj se za to opredijelio i on će u skladu s time platiti cijenu, rekla je načelnica UdovićNazvao bih ovo prvim čitanjem jer niti je dorečena odluka niti zakon, a mi bismo trebali donijeti dorečenu odluku, kazao je Bojan Kurelić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Viškovo, komentirajući Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Općine Viškovo.


Dva kruga


No, nakon dva kruga poduže rasprave vijećnici su spomenutu Odluku usvojili jednoglasno s glasovima svih 15 vijećnika, koji su na sjednici sudjelovali uživo ili online. Tom odlukom se prikupljanje otpada u Viškovu usklađuje s novim Zakonom. Usvajanje ove odluke tek je prvi korak, a vijećnici su najavili da će i na idućim sjednicama svakako tražiti odgovore na sva pitanja i nejasnoće od Komunalnog društva Čistoća.


Na vijećnička pitanja na sjednici je preko videopoziva odgovarala direktorica KD-a Čistoća Jasna Kukuljan, a najviše prijepora izazvalo je što se ovom odlukom još uvijek ne definira cijena odvoza otpada za građane.
Jer, Odlukom se određuje cijena obvezne minimalne javne usluge za sve Korisnike razvrstane u kategoriju Korisnika kućanstvo od 54,91 kuna bez PDV-a te 154,53 kuna bez PDV-a za Korisnike razvrstane u kategoriju Korisnika koji nije kućanstvo, a na koji će još biti potrebno platiti i varijabilni dio, ovisno o količini smeća.


Izračun varijabilnog dijela cijene KD-a Čistoća bi trebala dostaviti u iduća tri mjeseca. Također, vijećnici su rekli i da ostaje nejasno što spada u koju kategoriju otpada, a da se ovom Odlukom definiraju prekršajne odredbe i kazne.


– Moj je prijedlog da izglasamo ovu odluku, ali da i vrlo brzo, u roku od tri mjeseca kada dobijemo varijabilni dio iznosa cijene, ovu odluku dodatno doradimo. Potrebno je napraviti ne samo kolegij načelnice, već i jedan sastanak s Čistoćom kako bismo napravili ovu Odluku kako treba, kazao je predsjednik Općinskog vijeća Bojan Kurelić.


Načelnica Sanja Udović rekla je da vijećnici u Viškovu među prvima raspravljaju o ovoj Odluci te se složila s Kurelićem da će se sigurno tražiti preispitivanje i eventualno dorade, a što je spominjala i direktorica Čistoće Jasna Kukuljan.


Puno izazova


– Osnovna zakonska premisa koja se treba provlačiti je da onečišćivać plaća i to je ono što Zakon kaže prema krajnjim korisnicima i nama kao jedinici lokalne samouprave. Onaj tko odluči raditi veće volumene otpada i nepromišljeno postupati s miješanim otpadom, taj se za to opredijelio i on će u skladu s time platiti cijenu, rekla je načelnica i dodala da je Viškovo među prvima definiralo obvezu prikupljanja biootpada.


– To je iskorak u odnosu na naše okruženje i nadamo se da će to biti primjer koji će slijediti čelnici drugih lokalnih samouprava i da će pružatelj usluge to ugraditi u poslovanje u širem riječkom prstenu. Bit će puno izazova, edukacija mještana, ali ovo večeras promatrajmo kao veliki korak prema naprijed prema odgovornom gospodarenju našim okolišem, kazala je načelnica Sanja Udović.


I druge Odluke o kojima su vijećnici raspravljali su prihvaćene pa tako i Zajednički akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka, prijedlog Zaključka o utvrđivanju interesa Općine Viškovo i pokretanju postupka radi utvrđivanja interesa RH za izgradnju platoa u Radnoj zoni Marišćina K-2 i druge.


Pomoć obitelji čija je kuća oštećena u požaru


Načelnica Sanja Udović na sjednici je obavijestila vijećnike i da je potpisala donaciju od 20 tisuća kuna za obitelj iz Marinića kojoj je protekloga tjedna u požaru jako oštećena obiteljska kuća.


– Ovoj akciji će se pridružiti i djelatnici KD-a Viškovo koji će odvesti otpad koji je nastao zbog požara te pomoći u čišćenju opožarenih dijelova kuće, rekla je načelnica. Također, potpisan je okvirni sporazum s izvođačem radova za kružno raskrižje u centru Viškova te bi radovi trebali započeti sredinom veljače.