Vrijedan projekt

Viškovo dobilo potvrdu da će država sufinancirati izgradnju novog vrtića

Jakov Kršovnik

Novi vrtić imat će kapacitet za oko stotinu djece, a u izgradnju će biti uloženo oko 30 milijuna kunaVIŠKOVO – Općina Viškovo dobila je potvrdu kako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancirati novi dječji vrtić na Viškovu, koji će biti izgrađen uz dosadašnju glavnu zgradu Dječjeg vrtića Viškovo.


Novi vrtić imat će kapacitet za oko stotinu djece, a u izgradnju će biti uloženo oko 30 milijuna kuna. Bespovratna sredstva Ministarstva iznose oko 9,3 milijuna kuna.


Načelnica Sanja Udović kaže kako nakon donesene Odluke s nestrpljenjem čekaju i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.
– Projekt smo prijavili među prvim jedinicama lokalne samouprave jer smo svu dokumentaciju imali spremnu, uključujući i pravomoćnu građevinsku dozvolu, kaže načelnica te dodaje da će se s novim vrtićem ukupan broj djece u predškolskim ustanovama i obrtima za čuvanje djece čiji smještaj u većem dijelu sufinancira Općina Viškovo približiti brojci od tisuću.


Novi vrtić moći će primiti ukupno sedam jasličkih i vrtićkih odgojno-obrazovnih skupina, a po izgradnji će okoliš vrtića biti uređen zavičajnim biljem. Novoizgrađeni objekt bit će energetski učinkovit – osigurat će se odgovarajuća toplinska zaštita postavom kvalitetne ovojnice te stolarije, energetski učinkovita unutarnja rasvjeta, postavit će se dizalica topline voda – zrak za grijanje i hlađenje te solarni kolektori za pripremu potrošne tople vode.


To će doprinijeti s jedne strane uštedi troškova energenta u operativnoj fazi korištenja objekta, s druge strane zaštiti okoliša, navode iz Općine.