Press kolegij

Vijećnicima Skupštine PGŽ-a odsad po tisuću kuna mjesečno

Barbara Čalušić

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Skupština PGŽ-a na sjednici 18. veljače trebala bi usvojiti izmjene Statuta Županije koje će, između ostalog, smanjiti i broj članova Skupštine s 45 na 41 vijećnikaSkupština Primorsko-goranske županije na svojoj sjednici 18. veljače trebala bi usvojiti izmjene Statuta Županije koje će, između ostalog, smanjiti broj članova Skupštine s 45 na 41, ali i limitirati ukupnu godišnju naknadu za rad članova predstavničkog tijela te će županijski vijećnici ubuduće za svoj rad dobivati tisuću kuna mjesečno.


Sušičke zvijeri


Najavio je to župan Zlatko Komadina na redovnom sastanku s novinarima na kojem je istaknuo i prijedlog programa održavanja sportskih objekata u Gorskom kotaru od posebnog interesa za PGŽ.


Radi se o objektima u Delnicama i na Platku kojima upravlja Goranski sportski centar kao trgovačko društvo u većinskom vlasništvu PGŽ-a, koje iz vlastitih prihoda ostvaruje tek polovicu sredstava potrebnih za njihovo održavanje.
Za održavanje objekata te drugih aktivnosti GSC-a i u 2021. godini Primorsko-goranska županija iz svog je Proračuna osigurala iznos od 3.750.000 kuna.


– Na godišnjoj razini to je iznos od oko sedam milijuna kuna, GSC uprihoduje 3,5 milijuna kuna, a preostalu polovicu financira Županija iz svog proračuna. Obogaćivanjem ponude novim sadržajima, kao i stalnim podizanjem razine kvalitete Goranski sportski centar vremenom je postao glavni nositelj razvoja sportsko-rekreativnih sadržaja u Gorskom kotaru.


Međutim, bez sredstava Županije ne bi bilo novca ni za rad klizališta, sportske dvorane i bazena, stadiona teniskih terena, kuglane u Delnicama, istaknuo je Komadina.


Javna ustanova »Priroda« pred dovršetkom je osam milijuna kuna vrijednog EU-projekta Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici, a partner je Gradu Rijeci i Turističkoj zajednici Grada Rijeke u projektu Interpretacijskog centra prirodne baštine PGŽ-a.


Ukupna vrijednost projekta je 16 milijuna, a osnovni cilj projekta je pomoći razvoju regionalno i sezonski ujednačenijeg, održivog turizma visoke kvalitete doživljaja baziranog na prirodnoj baštini na području cijele Primorsko-goranske županije, promocijom i interpretacijom 11 odredišta prirodne baštine među kojima su Strogi rezervat Bijele i Samarske stijene, geomorfološki spomenik prirode Zametska pećina, koji će se projektnim aktivnostima urediti za posjećivanje, zaštićeni krajobraz Lopar te Natura 2000 područja u novom Interpretacijskom centru na otvorenom u riječkom kampusu kao i samostalnim interpretacijskim točkama na samim lokacijama.


Pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan dodao je kako je PGŽ među trima vodećim hrvatskim županijama po povlačenju bespovratnih europskih sredstava.


On smatra da bi bili još uspješniji kada bi regionalne i lokalne samouprave dobile veće ovlasti za upravljanje svojim razvojem, a time i određivanja prioriteta kod prijave na natječaje.


Pomoć u kući


Upravni odjel za socijalnu politiku i mlade i ove je godine osigurao sredstva za provedbu socijalnih programa kao što je program Pomoći u kući pokrenut prije osam godina kako bi se osigurala sustavna pomoć starijim domaćinstvima u ruralnim dijelovima.


Program provodi u 11 jedinica lokalne samouprave, a Županija je za njegovo sufinanciranje osigurala 310.000 kuna. Nastavlja se i sufinanciranje logopeda kako bi djeca iz ruralnih područja pomoć stručnjaka dobila u svojim sredinama. S preko 400.000 kuna financirat će se fizikalna terapija u Centru za rehabilitaciju Fortica, kao i Domu za starije u Velom Lošinju.


– Vlada donijela odluku o decentraliziranim sredstvima za financiranje domova za starije, kao i socijalnih ustanova u istom iznosu kao i lani. To znači da nisu obuhvatili povećane izdatke za zaposlene u tim ustanovama proizišle iz Kolektivnog ugovora pa će PGŽ i ove godine nedostajuća sredstva morati pronaći u vlastitom proračunu, upozorila je pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politku i mlade Dragica Marač.


Podrška glumicama i studenticama


Pročelnica Dragica Marač je javno dala svoju podršku svim ženama koje prijavljuju seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, koje su ovaj put aktualizirali istupi brojnih glumica i studentica u Hrvatskoj i široj regiji.


– U svoje bih osobno ime dala podršku i iskazala solidarnost ženama, glumicama i studenticama.


Podržala bih ih da nastoje svojim zahtjevima da se prokažu oni koji sebi dopuštaju seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, bilo na fakultetu ili radnom mjestu te da se ta tema aktualizira, kao bi se došlo do konstruktivne promjene u kojoj će naš zakonodavni okvir konačno poprimiti onaj način reagiranja koji poznaje civilizirani svijet.


Vidimo da i kod nasilja u obitelji ne rješavamo problem na način kako je to potrebno, a kamoli seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, upozorila je Marač.