VELIKA BRODARSKA OBLJETNICA

VIDEO Vrijedna donacija obitelji Šmitran: Dvije makete brodova za izložbu o 75 godina Jugolinije

Bruna Matičić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Nakon niza zahvala, donator Ilija Šmitran u svom obraćanju naglasio je da makete predstavljaju svojevrsnu uspomena na trud, talent i umijeće naših nonića brodograditelja, ali i brojnih pomoraca koji su svijetom plovili na brodovima JugolinijeRIJEKA – Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka priprema značajnu izložbu koja progovara o važnoj prošlosti brodarstva i kojom će obilježiti 75. godišnjicu osnivanja Jugolinije, a kao uvod u izložbu, danas je u Mramornoj dvorani Muzeja, predstavljena vrijedna donacija obitelji Šmitran, dvije makete brodova Jugolinije “Nehaj” i “Triglav”.


Svečanom predstavljanju brodskih maketa, uz brojne goste i prijatelje, nazočio je i donator Ilija Šmitran, vlasnik tvrtke IND-EKO d.o.o. Kostrena, a kojemu su se na donaciji srdačno zahvalili predstavnici Muzeja, njegova ravnateljica Nikolina Radić Štivić i Nikša Mendeš, muzejski savjetnik i autor buduće izložbe “Priča plavog horizonta – Jugolinija 75 godina” te zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić.


Zahvaljujući se donatorima, obitelji Šmitran, Nikolina Radić Štivić istaknula je da će izložba, koju planiraju otvoriti krajem svibnja ove godine, progovoriti o važnoj prošlosti brodarstva i njenom značaju, kako za Rijeku, tako i za cijelu Primorsko-goransku županiju, ali i stanovništvo koje je oduvijek živjelo s morem i uz more.
Također, Radić Štivić je naglasila da se ovom donacijom fundus Zbirke maketa i modela brodova Jugolinije s šest povećao na ukupno osam maketa, dok je Nikola Mendeš pojasnio da su brodovi i brodske makete “Nehaj”, koja je nastala 1967. u 3. maju i “Triglav”, koji je 1981. godine nastao u Uljaniku, izuzetno značajni jer su nastali u razdoblju najvećeg rasta Jugolinije.


Ilija Šmitran
SNIMIO: VEDRAN KARUZA


Nakon niza zahvala, donator Ilija Šmitran u svom obraćanju naglasio je da makete predstavljaju svojevrsnu uspomena na trud, talent i umijeće naših nonića brodograditelja, ali i brojnih pomoraca koji su svijetom plovili na brodovima Jugolinije, zarađujući tako svoj teški kruh sa sedam kora.


– Drago mi je što makete nisu ostale u krugu obiteljskog doma, jer ih tako javnost ne bi imala prilike vidjeti te one ne bi dobile značenje koje stvarno imaju. Njihova materijalna vrijednost iznosi oko 60.000 eura, ali puno su važnije i vrjednije kao kulturna materijalna baština ovoga kraja, rekao je Ilija Šmitran te zaključio da su makete sada u najboljim rukama, a Muzeju se zahvalio što im je dao priliku da na ovaj način budu sačuvane za buduće naraštaje.