Video reportaža

VIDEO Pogledajte kako je bilo na prosvjedu u Rijeci: ‘Dosta je histerije muških teologa oko naših tijela’

Sanja Gašpert

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Dosta je masakriranja seksualnosti od strane crkvenih autoriteta. Dosta je netrepeljivosti, dosta je zanemarivanja našeg zdravlja, rekla je Grakalić RačkiRIJEKA – Na prosvjedu održanom na Jadranskom trgu u Rijeci okupilo se jučer oko pet stotina prosvjednika koji su jasno poručili: »Berošu, ostavka«. Zatražili su i ostavke Ante Ćorušića, ravnatelja KBC-a Zagreb i Slavka Oreškovića, predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj.– Emotivna svjedočenja žena koja smo čuli danas pozivaju nas da odemo ne u miru, nego da s ovog prosvjeda odemo ljutiti i da o tome pričamo dalje. Ministar Vili Beroš umanjio je bol žene kada joj je rekao što se nije javila. E pa, Berošu, evo mi se danas s ovog trga javljamo. Institucije ove države su u ratu protiv žena, ali mi im poručujemo da nema predaje, kazala je jedna od organizatorica riječkog prosvjeda Lorena Zec.


Dosta političkih igara
Iva Davorija, također jedna od organizatorica, istaknula je kako su zdravstveni radnici, bolnička povjerenstva, a prvenstveno ministar Beroš i Vlada Republike Hrvatske dužni poštovati važeći zakon koji regulira kasni prekid trudnoće.


Foto galerija: Prosvjed "Dosta!" u Rijeci Foto: Mateo Levak


– I zato tražimo da se istraži odgovornost onih koji uskraćuju zdravstvenu skrb, pružaju netočne informacije te onemogućavaju prekide trudnoće na zahtjev. Sinoćnja izjava ministra Beroša vezana za konačno pozitivno rješenje drugostupanjske komisije KBC-a Zagreb u najmanju je ruku sramotna. Osim što je puna laži i manipulacija, to je pljuska svim ženama i poruka da nam ne preostaje ništa drugo nego se izložiti javnosti i medijima, angažirati odvjetnike kako bismo ostvarili pravo na zdravstvenu skrb. I zato s ovog mjesta danas jasno i glasno poručujemo: Dosta! Uskraćivanja zdravstvene skrbi! Dosta! Ugrožavanja ženskog zdravlja! Dosta! Političkih igara na račun zdravlja žena!, poručila je Davorija.


Strašna svjedočenja


Na prosvjedu su pročitana strašna svjedočenja žena koja su prošla životnu situaciju sličnu onoj Mirele Čavajda, a pročitano je i Mirelino pismo upućeno nerođenom sinu Grgi i svima nama. Također, mogli su se vidjeti brojni transparenti s porukama upućenim Vladi Republike Hrvatske, posebice ministru Viliju Berošu, ali i Crkvi. »Ne odlučuj u moje ime«, »Uz više naknade za bebe rode se vraćaju«, »Za obitelj kakvu želiš, kad ju želiš«, »Vaš izbor savjesti u nama izaziva gadosti«, »Biraj profesiju u kojoj nećeš koristiti priziv savjesti«, »Pošto zdravlje, ministre?«, »Manje odlučivanja o maternicama dok nemamo dovoljno zastupnica«, »U maternici nema mjesta crkvi«, »Ne rađam na zapovijed«, samo su neke od poruka odaslanih iz Rijeke.


Histerija muških teologa


Okupljenima na prosvjedu u Rijeci obratila se i teologinja Greta Grakalić Rački, koja je poručila kako je »dosta histerije muških teologa oko našeg tijela i izbora«. Pitanje pobačaja nije vjersko pitanje, to je pitanje zdravstvene skrbi koje bi trebalo biti dostupno svima. Dosta je masakriranja seksualnosti od strane crkvenih autoriteta. Dosta je netrepeljivosti, dosta je zanemarivanja našeg zdravlja, rekla je Grakalić Rački.