MORNARSKO VESLANJE

Veslačka fešta Pomorskog fakulteta u riječkoj luci: Tradicionalna regata okupila 26 ekipa iz Hrvatske i Slovenije

Marinko Glavan

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Uz dobru zabavu natjecatelje su poslužili i savršeni vremenski uvjetiRIJEKA – U riječkoj luci održana je 22. Međunarodna regata Pomorskog fakulteta u mornarskom veslanju, na kojoj je nastupilo 26 veslačkih ekipa iz Hrvatske i Slovenije, uz cjelodnevni zabavni program i druženje.


Četiri kategorije


Veslačko natjecanje održano je u četiri kategorije – studentske ekipe, među kojima su pod nazivom Starci i more nastupili i Alumni, odnosno diplomirani studenti Pomorskog fakulteta, međunarodne ženske i muške ekipe, koje su činile posade studenata Pomorskog i Tehničkog fakulteta u Rijeci, Pomorske škole iz Bakra i Fakulteta za pomorstvo i promet iz Portoroža, a posebna atrakcija bilo je revijalno natjecanje u kojemu su, u muškoj i ženskoj konkurenciji nastupili djelatnici i djelatnice Pomorskog fakulteta i Jadranskog pomorskog servisa (JPS), te u muškim kategorijama ekipe Tehničkog fakulteta, Luke Rijeka d.d., Jadroagenta, KBC-a Kantrida, Izviđači, Veterani Pomorskog fakulteta iz Portoroža i Riječke karnevalske udruge.

Uz veslačko natjecanje, tijekom dana sudionike i publiku zabavljao je DJ Bosco, kasnije a grupa Venus, a hranu i vodu za sudionike osigurao je Studentski centar. Regati su prisustvovali i riječki gradonačelnik Marko Filipović, privremeni pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo, promet i veze Primorsko-goranske županije Zlatan Marunić, rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija te dekanica Pomorskog fakulteta Ana Perić Hadžić.


Uz dobru zabavu, natjecatelje su poslužili i savršeni vremenski uvjeti – sunce, uz taman toliko vjetra da rashladi veslače tijekom utrka, što je dodatno pridonijelo dobrom raspoloženju na rivi uz riječki Putnički terminal.– Jednom riječju sve je odlično. Vrijeme nas je vrhunski poslužilo, a došli su nam prijatelji i kolege iz Bakra i iz Slovenije. Imamo studentsku i međunarodnu regatu, poslije i revijalnu, a prognoze su neizvjesne, natjecanje je vrlo borbeno. Posebno je važno da imamo i ženske natjecateljske ekipe, a natjecanje će do samog kraja biti napeto, rekao je Dario Matošević, student četvrte godine logistike i menadžmenta u pomorstvu i prometu, ujedno i voditelj veslačke udruge na Pomorskom fakultetu.


Duga pauza


Alen Podunavac Bric, student Fakulteta za pomorstvo i promet u Portorožu, ujedno i kormilar tamošnje ekipe, prvi je put nastupio na regati u pomorskom veslanju riječkog Pomorskog fakulteta, ali ističe kako je atmosfera i natjecanje više nego dobro.– Kako je rekao moj kolega iz Rijeke, konkurencija je jaka, natjecanje je neizvjesno, ali organizacija je perfektna i svaka čast riječkom fakultetu na tome. Osim toga i vrijeme je odlično, a koje ćemo mjesto osvojiti, to ćemo još vidjeti, rekao je slovenski student.


Srđan Žuškin, prodekan za stručno usavršavanje i razvoj Pomorskog fakulteta, izrazio je zadovoljstvo održavanjem regate prvi put nakon 2019. godine, otkad nije bila održavana zbog pandemije COVID-a.


– Imali smo dugu pauzu pa smo vrlo zadovoljni odazivom ovolikog broja ekipa. Imamo tri kategorije, prva su studenti s različitih smjerova i različitih godina, zatim imamo osam ekipa u međunarodnoj regati, i to muških i ženskih, a u posebno popularnoj revijalnoj kategoriji imamo čak jedanaest ekipa. U tom dijelu nas posebno veseli da su nam se ove godine pridružili i predstavnici tvrtki iz pomorske privrede, ali i drugih institucija i organizacija, od Izviđača, preko KBC-a do karnevalske udruge, rekao je Žuškin.