Prestižna lista

Veliko priznanje stiglo u grad na Rječini: Riječko sveučilište na popisu pet posto najboljih u svijetu

Ingrid Šestan Kučić

U svijetu djeluje oko 18 tisuća sveučilišta, pa je samo uvrštenje na listu najboljih tisuću izuzetno priznanje i potvrda kvalitete rada svih djelatnika Sveučilišta u RijeciNakon što je nedavno Sveučilište u Rijeci uvršteno u prestižan sustav rangiranja, na ljestvicu Clarivate analyticsa »Round University Ranking« (RUR), čime je ušlo u krug od četiri posto najboljih svjetskih sveučilišta i trenutačno se nalazi 705. mjestu na ljestvici od 829 sveučilišta, sada je u svijetu visokog obrazovanja prestižni QS World University Rankings prepoznao Sveučilište u Rijeci kao jedno od najkvalitetnijih, uvrstivši ga na svoju listu top tisuću, koju pak predvode impozantna imena iz svijeta visokog obrazovanja.


Najpriznatija ljestvica


Naime, Sveučilište u Rijeci prvi put uvršteno je na jednu od najpriznatijih rang ljestvica svjetskih sveučilišta – QS World University Rankings, ušavši tako među 4,5 do 5,5 posto najboljih sveučilišta cijelog svijeta. QS World University Rankings godišnja je publikacija u kojoj se sveučilišta rangiraju prema kvaliteti. Ljestvica sadrži tisuću najboljih sveučilišta iz cijeloga svijeta, a od hrvatskih sveučilišta na QS ljestvici


– Sveučilište u Rijeci rangirano je u grupi od 801. do 1000. svjetskih sveučilišta za 2021. zajedno sa Sveučilištem u Zagrebu. Prvih deset mjesta otvara Massachusets Institute of Technology (MIT), koji predvodi ovu listu, a zatim redom slijede Stanford University, Harvard University, California Institute of Technology (Caltech), University of Oxford, ETH Zurich (Swiss Federal Institute of Technology), University of Cambridge, Imperial College London, University of Chicago i UCL (University College London).
S obzirom na to da u cijelom svijetu djeluje ukupno oko 18 tisuća sveučilišta, već je samo uvrštenje na listu najboljih tisuću svjetskih sveučilišta izuzetno priznanje i potvrda kvalitete rada svih djelatnika Sveučilišta u Rijeci, a čime su postignuti ciljevi koji su postavljeni u mandatu rektorice prof. dr. Snježane Prijić Samaržija i njezinog tima. Kontinuirani iskoraci u razvoju institucijskih politika s vidljivim rezultatima na području unapređenja kvalitete visokog obrazovanja, istraživanja, internacionalizacije, suradnje s gospodarstvom i doprinosa zajednici prepoznati su i prilikom evaluacije ukupne kvalitete u svjetskim okvirima.


– Uvrštavanje Sveučilišta u Rijeci na još jednu ljestvicu najboljih 5 posto svjetskih sveučilišta važno je zbog naših studenata, profesora i svih zaposlenika jer nam potvrđuje da odlično radimo i prema svjetskim kriterijima uspješnosti. Sveučilište u Rijeci je u svjetskoj ligi, i to prema dva različita sustava evalauiranja i rangiranja, kaže rektorica.


Sveobuhvatni kriteriji


Ujedno dodaje da je za nju osobno bitno da QS određuje poziciju temeljem sveobuhvatnih kriterija, koji nisu posve isti kao kod RUR-a, a velikim dijelom uključuju, osim kvalitete nastave i znanstvene citiranosti, internacionalizaciju i akademsku reputaciju institucije.


– Naš je najbolji rezultat upravo u domeni kvalitete studiranja, ali je upravo naša otvorenost i snažno intenzivirana prisutnost u Europi i svijetu dovela do povećanja akademske reputacije. Činjenica da smo dio najbolje ocijenjene Europske mreže sveučilišta YUFE, zasigurno je pridonijela našoj reputaciji. Za Hrvatsku je zasigurno važno da, osim Sveučilišta u Zagrebu, ima još jedno koje je u istoj svijetskoj ligi. Nama je to osobito važno jer smo, u usporedbi s ostalima na toj ljestvici, zasigurno među mlađima i nismo u privilegiranim pozicijama poput onih u glavnim gradovima. Vidimo naš izniman lokalni položaj i utjecaj kao novu prednost, a čini se da biti studentom ili studenticom Sveučilišta u Rijeci postaje pitanjem prestiža i prema svjetskim kriterijima, zaključuje prof. dr. Prijić Samaržija.