Dogradnja i obnova

VELIKA ULAGANJA Za kapitalne investicije u škole PGŽ izdvaja 50 milijuna kuna

Ingrid Šestan Kučić

U Puntu i Čavlima rekonstrukcija i proširenje školskih zgrada su već prilično odmakli, kao i izgradnja školske sportske dvorane na Hreljinu, sve je spremno za početak nadogradnje školske zgrade u Matuljima te rekonstrukciju OŠ Jelenje-Dražice s dogradnjom školske sportske dvorane, a počinje i priprema dokumentacije za izgradnju nove školske zgrade u MarinićimaRIJEKA Ukupni proračun Odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije ove godine iznosi 155,5 milijuna kuna. Riječ je o iznosu, kaže pročelnica Edita Stilin, koji iznosi 18 posto ukupnog županijskog proračuna, a ujedno se radi i o najvećem proračunu tog odjela do sada, kao i najvećem postotku izdvajanja za obrazovanje u povijesti županije. Tim će se sredstvima financirati neki već započeti projekti, ali će se pokrenuti i novi kapitalni projekti.


– Proračunom za 2018. godinu osigurano je ukupno 50 milijuna kuna za realizaciju kapitalnih projekata osnovnog i srednjeg školstva. I za kapitalne investicije u jednoj godini iznos nikad nije bio veći. Jedan od većih projekata je energetska obnova osam školskih zgrada za koju je osigurano oko 34 milijuna kuna, od čega će Županija sufinancirati 22 milijuna kuna, a bespovratna sredstva Fonda iznose oko 12 milijuna kuna. Energetska obnova obuhvatit će radove na sanaciji krovova, kompletno uređenje fasada i zamjena vanjske stolarije te izmjena unutrašnje rasvjete energetski učinkovitijom na objektima OŠ Viktora Cara Emina Lovran, OŠ Kraljevica, OŠ Frane Petrića Cres, OŠ »Petar Zrinski« Čabar i SŠ »Vladimir Nazor« Čabar, OŠ Ivana Rabljanina Rab – zgrada matične škole i Područne škole Barbat, OŠ Ivana Mažuranića Novi Vinodolski i OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko u kojoj će se izvoditi i radovi na rekonstrukciji kotlovnice s uvođenjem drvne biomase kao pogonskog goriva. U tijeku je provedba postupaka javne nabave radova i stručnog nadzora, a rok za završetak radova iznosi prema ugovoru 18 mjeseci – najavljuje Stilin.


Dogradnja škola


Jedan od novih projekata koji će uskoro krenuti je nadogradnja matuljske osnovne škole Dr. Andrije Mohorovičića. Kako navodi pročelnica, temeljem izrađene projektne dokumentacije i dobivene građevinske dozvole početkom ove godine započet će izvođenje radova koje će u ovoj godini financirati Općina Matulji, a Županija će se u sufinanciranje uključiti iduće godine. Županija planira ovaj projekt sufinancirati s udjelom od 50 posto ukupne vrijednosti investicije, a prema riječima ravnateljice matuljske škole Astrid Massari, nadogradit će se cijelo jedno krilo škole koje će učenicima donijeti pet novih učionica s kabinetima.
Do kraja ove godine planira se i završetak radova na dogradnji novog krila OŠ Čavle/ Foto Roni BRMALJ


Do kraja ove godine planira se i završetak radova na dogradnji novog krila OŠ Čavle/ Foto Roni BRMALJ– Nadogradnja škole omogućit će potpun rad u jednoj smjeni cijele škole, jer sada se razredna nastava izvodi u dvije smjene zbog nedostatka prostora. Imamo 560 učenika, a uz nadogradnju izvršit će se preraspodjela postojećeg prostora. U novom krilu školske zgrade bit će smještene učionice predmetne nastave s pripadajućim kabinetima, kao i prostor blagovaonice. Sva dokumentacija je spremna, imamo građevinsku dozvolu, kao i projektnu dokumentaciju, a najprije krećemo s pripremnim radovima za gradnju koji podrazumijevaju rušenje pojedinih dijelova oko škole. Očekujemo da bi novo krilo zgrade moglo biti gotovo do školske godine 2019/20. – kaže Massari.Tijekom ove godine, najavljuje Stilin, ishodit će se i dozvola za izgradnju nove školske sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci, te će se pripremiti dokumentacija za javnu nabavu kako bi radovi na izgradnji mogli započeti početkom iduće godine, a tu neophodnu investiciju financirat će u cijelosti sama Županija.Za razliku od matuljskih osnovaca koji će nove učionice morati još malo pričekati, učenici OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk – Područne škole Punat u rekonstruiranu zgradu uselit će već početkom iduće školske godine jer projekt koji je započeo 2015. godine izradom projektne dokumentacije trebao bi biti okončan u lipnju ove godine. Taj projekat podrazumijeva i dogradnju školske sportske dvorane, a Županija će u ovoj godini za rekonstrukciju škole i nabavu opreme za novouređene prostore osigurati pet milijuna kuna.


– Novouređena školska zgrada i nova dvorana bit će spremne za upotrebu na jesen ove godine. Općina Punat osigurala je preostala potrebna sredstva za završetak investicije, što podrazumijeva uređenje okoliša i školskih igrališta, a do sada ukupna investicija iznosi 21 milijuna kuna. Iznos koji je osigurala Županija prema potpisanom sporazumu o sufinanciranju iznosi devet milijuna kuna – navodi pročelnica.


Do kraja ove godine planiran je i završetak radova na dogradnji novog krila postojeće građevine u OŠ Čavle u kojem će se smjestiti osam novih učionica razredne nastave, kao i svi prateći kabineti. Riječ je o projektu koji Županija sufinancira s Općinom Čavle, a ove godine Županija će izvedene radove sufinancirati s iznosom od 3,5 milijuna kuna. Radovi su započeli u lipnju prošle godine, a vrijednost ukupne investicije iznosi 13,2 milijuna kuna.


U Viškovu pretijesno


Isti rok izgradnje ima i školska sportska dvorana OŠ Hreljin. Nositelj te investicije je Grad Bakar, a Županija će u ovoj godini izvedene radove sufinancirati iznosom od milijun kuna. Plan je da se ta dvorana stavi u funkciju do kraja ove godine. Istovremeno se u suradnji s Općinom Viškovo nastavlja provedba kapitalnog projekta izgradnje nove zgrade osnovne škole na području Marinića te je za daljnju izradu projektne dokumentacije u Županijskom proračunu osigurano pola milijuna kuna, a preostala potrebna sredstva osigurat će Općina Viškovo. Riječ je o sredstvima kojima će se financirati glavni i izvedbeni projekt nove školske zgrade koja je Viškovu odavno više nego potrebna. Naime, postojeća školska zgrada optimalna je za 600 učenika, a viškovska ih škola ove školske godine, kaže ravnatelj Josip Crnić, broji čak 893.Za opremanje osnovnih i srednjih škola Županija je ove godine osigurala milijun kuna, a dio tih sredstava utrošit će se za kupnju novog kombi vozila za potrebe osnovne škole Skrad. Pored niza kapitalnih tijekom ljetnih mjeseci izvodit će se i cijeli niz radova na investicijskom održavanju školskih objekata. Ukupno će se uložiti pet milijuna i 50 tisuća kuna i to za izvođenje prioritetnih radova na 38 objekata školstva. Riječ je o 16 osnovnih, 18 srednjih škola te četiri učenička doma.– Krajnje je vrijeme da dobijemo novu školsku zgradu i da makar predmetna nastava bude u jednoj smjeni. Trenutno smo svakodnevno kao vojska, od 8 do 19 sati samo se izmjenjuju učenici po učionicama. Za roditelje je velik problem što nemam prostor za organizaciju programa produženog boravka pa dio roditelja zbog toga djecu upisuje u riječke škole. S novom zgradom riješili bi i produženi boravak te računamo da bi u svakoj zgradi bilo petstotinjak učenika. Imali bismo i više prostora za slobodne aktivnosti – kaže Crnić.


Njegova je procjena da bi projekt mogao biti gotov kroz tri godine riješi li se ove godine sva dokumentacija i počne li izgradnja iduće godine. Plan je, dodaje Crnić, izgradnja školske zgrade s tri etaže koja će uz kabinete i učionice imati i znanstveni park, kuhinju te vanjsko igralište.


Uskoro bi trebala krenuti nadogradnja matuljske OŠ Dr. Andrije Mohorovičića / Foto Marin ANIĆIĆ


Uskoro bi trebala krenuti nadogradnja matuljske OŠ Dr. Andrije Mohorovičića / Foto Marin ANIĆIĆZa razliku od viškovske škole koja će na početak radova još čekati, u ovoj godini započet će radovi na rekonstrukciji OŠ Jelenje Dražice s dogradnjom školske sportske dvorane, a postupak javne nabave za taj projekt provest će Županija.


Novouređena školska zgrada i nova dvorana u Puntu bit će spremne za upotrebu ove jeseni / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


Novouređena školska zgrada i nova dvorana u Puntu bit će spremne za upotrebu ove jeseni / Foto Mladen TRINAJSTIĆPo završetku javne nabave sklopit će se svi potrebni ugovori o odnosima između Općine Jelenje i Primorsko-goranske županije. Županija planira ovaj projekt sufinancirati sa 60 posto udjela, a financiranje će započeti Općina Jelenje, dok će se Županija uključiti iduće godine.