Dan sjećanja

Veličanstvena bakljada na Mostu branitelja: Izostali mimohodi, ali ne i zahvalnost žrtvi Vukovara

Edi Prodan

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Već 14. po redu bakljada s prigodnih 29 baklji u čast jednako toliko godina od žrtve branitelja Vukovara, priređena je u čast Grada heroja, a tradicionalno je organizira KN Armada uz podršku Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije kao i Zbora katoličkih skauta Riječke nadbiskupijeRIJEKA – Izostali su mimohodi, ne i silna zahvalnost žrtvi Vukovara. Bio bi to najkraći rezime 14. obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar »Vukovar u Rijeci« kao i veličanstvene bakljade s prigodnih 29 baklji u čast jednako toliko godina od žrtve branitelja Vukvara, priređene u čast heroja Vukovara koju tradicionalno organizira KN Armada uz podršku Zajednice udruga Domovinskog rata PGŽ-a kao i Zbora katoličkih skauta Riječke nadbiskupije.


Kako je poznato, uz moto »nikad zaboraviti, nikad oprostiti«, svih se dosadašnjih godina mimohod organizirao iz dva smjera – od murala posvećenog Vukovaru što se nalazi u istoimenoj riječkoj ulici kao i iz Prve sušačke hrvatske gimnazije. Mimohod iz Vukovarske ulice nije se održao iz epidemiološklih razloga, dok onog iz Sušačke gimnazije ne bi ni bilo jer u njoj više ne radi, današnji saborski zastupnik i kandidat za riječkoga gradonačelnika na predstojećim izborima, Marin Miletić, inicijator, organizator i promotor tog dijela događanja.


Kako bi se izbjeglo značajnije okupljanje, velik se broj građana koji su željeli zapaliti svijeću u podnožjima Vukovarskog murala i spomenika na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata počeo pristizati još oko 17 sati, dok je u 18 sati u Assunti, Veloj Crikvi bila organizirana sveta misa koju je predvodio mons. Sanjin Francetić.
– Slavimo domovinu i one koji su nam slobodu omogućili. Slavimo konačno i državni blagdan njima posvećen, a bilo bi jako dobro da budemo bolji ljudi jer čini mi se da danas to nismo, da nismo ni dobri ni zahvalni toj žrtvi, onima koji su u bitki dobra protiv zla dali svoje živote, istaknuo je vlč. Francetić pozvavši ujedno sve u Hrvatskoj, po uzoru na misao totalitarizmom smaknutog blaženika Bulešića, na oprost.


​Uz veliki broj građana koji su došli i zapalili svijeće, istaknimo da to ovog puta nisu učinili službeni, institucionalni ni politički protokoli. Možda i bolje. Veličina vukovarske žrtve ne treba nikakve podjele, samo sjećanje i vječni spomen. Odgovornost da, kako je istaknuo i mons. Francetić, postanemo boljim ljudima, onima koji cijene zajedništvo u Domovinskom ratu stvoreno.