Primanje

Veleposlanik Kanade Alan Bowman posjetio riječku HGK, govorio o CETA-i

Sanja Gašpert

Foto HGK

Foto HGK

Primjenom CETA sporazuma od 21. rujna 2017. godine za hrvatske tvrtke, kao i europske, osigurane su povoljnije carine između EU i KanadeU Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Rijeka održano je primanje za veleposlanika Kanade u Hrvatskoj, Nj. E. Alana Bowmana. Na sastanku je bilo riječi o Trgovinskom sporazumu između EU-a i Kanade (The Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA).


Uvodno je v.d. predsjednika HGK – Županijske komore Rijeka Heri Bezić izrazio veliko zadovoljstvo uspješnom primopredajom broda za prijevoz rasutih tereta “Algoma Interpid” kanadskom naručitelju u riječkom brodogradilištu 3. maj, čime se, kazao je, jača hrvatsko kanadska gospodarska suradnja i robna razmjena, a osobito hrvatski izvoz.


Na tom tragu, istaknuo je kako su primjenom CETA sporazuma od 21. rujna 2017. godine za hrvatske tvrtke, kao i europske, osigurane povoljnije carine između EU i Kanade. Najpovoljnije carine su za izvoz namještaja, određenih prehrambenih proizvoda te odjeću i obuću.
Navedeno znači da se od stupanja sporazuma na snagu primjenjuju svi trgovinski značajni elementi sporazuma, uključujući ukidanje 98 posto carina na trgovinu između Kanade i EU-a, pristup tržištu i regulatornu suradnju.


– CETA je najambiciozniji i najnapredniji trgovinski sporazum o kojem su Kanada i Europska unija ikada pregovarale. Većina odredbi sporazuma stupila je na snagu u rujnu 2018. godine. Kroz odgovornu gospodarsku suradnju između dva partnera sa sličnim vrijednostima, poboljšat će se slobodna i pravedna trgovina te životni standard, naglasio je veleposlanik Alan Bowman.


Sastanku su također nazočili predstavnici tvrtki koje posluju na kanadskom tržištu – predstavnica tvrtke JGL d.d. Dunja Siuc Valković te predstavnik tvrtke SKORING d.o.o. Goran Orlić. Upravo farmaceutska i brodograđevna industrija istaknuta je kao vrlo značajna za daljnju suradnju.


– Mogućnosti suradnje postoje u smislu kanadskih ulaganja u Hrvatsku, zatim u naftnom sektoru i infrastrukturnim projektima u Kanadi, u turizmu, energetici, prehrambenoj industriji, drvnoj industriji, elektroindustriji. Kanadska ulaganja u Hrvatsku su moguća ponajprije u turistički sektor.


Na kanadsko tržište mogli bi se plasirati prehrambeni proizvodi, proizvodi drvne industrije (sirovi trupci, dijelovi namještaja, namještaj), dijelovi za termoelektrane, dijelovi za automobilsku industriju, strojevi za obradu metala i drugo, istaknuto je na sastanku u Županijskoj komori Rijeka.