Slučaj za sud

Vatrogasci masovno tužili Grad Rijeku zbog prekovremenih sati nakon potresa u Petrinji i Zagrebu!

Sanja Gašpert

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Znamo da su vatrogasci koji su bili na intervencijama u Petrinji za neadekvatno obračunate prekovremene sate zakinuti svaki za 500 do tisuću kuna, kaže Goran Hibler iz Sindikata vatrogasacaRIJEKA – Sindikat vatrogasaca Rijeke (SVR) je u ime svojih članova, vatrogasaca-zaposlenika Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke pokrenuo postupak potraživanja prava sudskim putem angažiranjem ovlaštenog odvjetničkog ureda SVR-a.


Kako ističu u Sindikatu, postupak je pokrenut nakon ustanovljenog propusta koji je učinio Grad Rijeka kao poslodavac, odnosno pogrešnog tumačenja i primjene odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnike JVP-a Grada Rijeke, točnije članka 83., a u vezi plaćanja prekovremenih sati provedenih na intervenciji u Zagrebu te naknadno u Petrinji i okolici, u razdoblju od 29. prosinca prošle godine do 31. siječnja ove godine, prilikom katastrofalnog potresa koji se dogodio 29. prosinca prošle godine.


Neadekvatan obračun


Dvije se tužbe, kako iznose u Sindikatu, odnose na neplaćanje prekovremenih sati na intervenciji u Zagrebu, a 64 tužbe za neplaćanje prekovremenih sati tijekom intervencije u Petrinji i okolici. Također, predmet pravnog postupka su i tužbe za redovne prekovremene sate koje je, kako ističu u Sindikatu vatrogasaca Rijeke, poslodavac počeo obračunavati na način protivan pozitivnim propisima Republike Hrvatske od travnja prošle godine, riječ je također o članku 83. Kolektivnog ugovora i određenih članaka Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

– Ovim pravnim postupkom do danas je obuhvaćeno ukupno 117 tužbi, odnosno toliko je djelatnika JVP-a Grada Rijeke podnijelo tužbe. Dio njih zbog neadekvatnog plaćanja prekovremenih sati za vrijeme intervencija u Zagrebu i Petrinji te okolici, a dio zbog toga što je Grad Rijeka od travnja prošle godine bez upozorenja i valjanog razloga počeo obračunavati prekovremene sate na način koji nije temeljen na dosadašnjoj praksi, čime krši zakon o radu i važeći Kolektivni ugovor. Isti način obračuna, koji je protivan važećim propisima Republike Hrvatske, u tom se razdoblju počeo koristiti i za obračune plaća za vrijeme korištenja godišnjih odmora. Nismo radili izračune, jer se plaće od djelatnika do djelatnika razlikuju i ovise o više faktora, ali znamo da su vatrogasci koji su bili na intervencijama u Petrinji za neadekvatno obračunate prekovremene sate zakinuti svaki za 500 do tisuću kuna, kaže Goran Hibler iz SVR-a. Dodaje kako su prethodni službeni zahtjevi poslani više puta prema poslodavcu, odnosno Gradu Rijeci, kojima je Sinidkat vatrogasaca Rijeke slao pozive za razgovor.


Pozivi za razgovor


Također, zahtjevi su upućivani i članovima vatrogasnog vijeća koje upravlja radom JVP-a Grada Rijeke, ali i Odjelu gradske uprave za samoupravu i upravu Grada Rijeke.– Nažalost, takvi zahtjevi za razgovor i mirno rješavanje problema do danas nisu polučili rezultatom koji bi imao za cilj rješavanje navedenih problema na zajedničko zadovoljstvo. Nakon takvog razvoja događaja, preostala nam je jedina zakonska mogućnost, a to je ostvarivanje temeljnih prava riječkih profesionalnih vatrogasaca putem nadežnog suda. Moram ovdje napomenuti kako je i naš odvjetnički ured dva puta slao zahtjeve za razgovor i dogovor, ali odgovora nije bilo, kaže Hibler.


Zapovjednik Javne vatrogasne psotrojbe Grada Rijeke Hinko Mance ističe kako su riječki vatrogasci profesionalno i požrtvovano pomagali i u Zagrebu i na području Sisačko-moslavačke županije koji su bili pogođeni razornim potresima, kao uostalom, kao što profesionalno i požrtvovano rade i u svim ostalim situacijama koje se stavljaju pred njih. No, Mance smatra da su intervencija i sva plaćanja obavljena po zakonu te da za tužbu nije bilo razloga.


Zapovjednik Mance: Sve je plaćeno– Treba imati na umu, kako je s obzirom na nastanak izvanrednog događaja, odnosno katastrofe uzrokovane potresom, temeljem čanka 5. Zakona o vatrogastvu (NN 125/2019.) glavni vatrogasni zapovjednik zapovjedio angažman JVP-a Grada Rijeke, odnosno pružanje pomoći Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji, kaže zapovjednik Hinko Mance.


– Sukladno zapovjedi, JVP Grada Rijeke je izvršio zadaću i organizirao pružanje pomoći te organizirao rad Postrojbe u uvjetima katastrofe sukladno članku 54. Zakona o vatrogastvu. Na terenu je vatrogascima organiziran rad u smjenama od 12 sati rada i 12 sati odmora, čime je osigurano izvršenje zadaća Postrojbe i osiguran dnevni odmor vatrogasaca sukladno propisima. Isto tako, svim vatrogascima koji su upućeni na ispomoć – terenski rad, ispostavljeni su i obračunati putni nalozi. Svim vatrogascima na terenu temeljem evidencije rada obračunat je rad i isplaćena plaća u prosjeku dnevno osam sati rada, četiri prekovremena sata, dvanaest sati pripravnosti, dnevnica u iznosu 200 kuna te osiguran smještaj i tri obroka na teret Postrojbe, što je sukladno svim pravilima i ne vidimo razlog ovog postupka koji pokreće Sindikat, smatra Mance.