Senat Sveučilišta u Rijeci

Usvojen pravilnik o nagradi za promicanje rodne ravnopravnosti

Ingrid Šestan Kučić

Riječko sveučilište bit će domaćin godišnjeg okupljanja predstavnika svih YUFE sveučilišta / Snimio VEDRAN KARUZA

Riječko sveučilište bit će domaćin godišnjeg okupljanja predstavnika svih YUFE sveučilišta / Snimio VEDRAN KARUZA

Nagrada za razvoj i promicanje rodne ravnopravnosti dodjeljivat će se u vidu povelje, a moći će se sastojati i od iznosa u novcu u visini koju određuje Senat Sveučilišta, dok će se priznanje za razvoj i promicanje rodne ravnopravnosti dodjeljivati samo u vidu povelje 


RIJEKA – Senat Sveučilišta u Rijeci na današnjoj je sjednici usvojio Pravilnik o dodjeli nagrada i priznanja za razvoj i promicanje rodne ravnopravnosti Sveučilišta. Riječ je o nagradama i priznanjima koji će se dodjeljivati osoblju i studentima te sastavnicama Sveučilišta i Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci, odnosno studentskim zborovima sastavnica koji su predani u provedbi planova za daljnje unapređenje rodne ravnopravnosti te doprinose poboljšanju rodne ravnopravnosti na Sveučilištu u Rijeci i u društvu, izvođenjem određenog projekta ili inicijative ili aktivnim rodno osviještenim i uključivim djelovanjem.


Nagrada za razvoj i promicanje rodne ravnopravnosti dodjeljivat će se u vidu povelje, a moći će se sastojati i od iznosa u novcu u visini koju određuje Senat Sveučilišta, dok će se priznanje za razvoj i promicanje rodne ravnopravnosti dodjeljivati samo u vidu povelje. Članovima Senata na jučerašnjoj je sjednici predstavljen i vizual obilježavanja 50. obljetnice Sveučilišta te program, a riječko će Sveučilište biti domaćin godišnjeg okupljanja predstavnika svih YUFE sveučilišta, YUFE Townhalla, prilikom kojeg dolaze i rektori i predsjednici svih deset europskih sveučilišta kako bi razgovarali o budućnosti europskih sveučilišta. Središnji događaj proslave 50. obljetnice bit će održan u svibnju održavanjem svečane sjednice Senata.
Potvrđen je i ponovni izbor izv. prof. dr. sc. Jonatana Lerge za predstojnika Centra za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost Sveučilišta u Rijeci te je usvojen novi program cjeloživotnog obrazovanja Ekonomskog fakulteta »Marketing malih proizvođača – od tradicije i prirodnih resursa do proizvoda visoke vrijednosti«. Riječ je o programu koji se pokreće zbog iskazanog interesa tržišta za dodatnim obrazovanjem, jer s obzirom na rastuću potražnju potrošača za autohtonim proizvodima, razvidna je važnost edukacije malih proizvođača koji baziraju proizvodnju na očuvanju prirodnih i tradicionalnih resursa o razvoju, ponudi i promociji dodane vrijednosti ciljnim tržištima. Ekonomski je fakultet mišljenja da je potrebno male proizvođače koji čuvaju prirodne i tradicionalne resurse osnažiti marketinškim spoznajama koje će im pomoći ojačati poziciju na domaćem i inozemnom tržištu. To ima i veliki društveni značaj, s obzirom na to da utječe na očuvanje prirodnih i tradicionalnih resursa, kulturne baštine, kvalitetu života građana te kvalitetu turističke ponude. Ekonomski fakultet na ovaj način želi pojačati povezanost s lokalnom zajednicom integrirajući u program uspješne primjere dobre prakse, stručnjake iz prakse te prenoseći znanje lokalnoj zajednici. Program će se realizirati tijekom 26 sati interaktivnih predavanja, radionica i panel-rasprave.