Zelena čistka

Uspjela akcija: Klana ostaje zelena

Bruna Matičić

Akciji Zelena čistka odazvali su se brojni Klanjci

Akciji Zelena čistka odazvali su se brojni Klanjci

Uspjela klanjska ekološka akcijaU Klani je održana Zelena čistka, ekološka akcija u koju se uključio veliki broj mještana u sklopu koje je prikupljeno više od 25 kubika odbačenog otpada.


Ova, nekada tradicionalna ekološka akcija održala se nakon pune dvije godine, a organizirala ju je Općina Klana u suradnji s Hrvatskim lovačkim društvom »Zec« i DVD-om »Klana«.


– Ove godine, osim u spremnike koje nam je ustupio KD Čistoća, prikupljeni otpad odlagao se i u reciklažno dvorište, što nam je uvelike olakšalo posao -kazala je klanjska načelnica Željka Šarčević Grgić izrazivši pritom zadovoljstvo činjenicom da se akciji pridružio veliki broj djece i mladih.
– Znamo koliko je važno ekološku svijest razvijati od malih nogu, istaknula je Šarčević Grgić. Kako je naglasila, u općini se velika pozornost prilaže upravo ekologiji i čišćenju okoliša, a sve kako bi njihova Klana ostala »zelena«.


Međutim, kaže, uvijek ima neodgovornih pojedinaca koji smeće bacaju u okoliš, što su potvrdili i tijekom akcije u sklopu koje su pronašli različite vrste otpada, od komunalnog, građevinskog do glomaznog otpada.


Objasnila je da na području općine imaju problema s divljim odlagalištima, a posebno na potezu od Viškova prema Klani i od Permana prema Klani, na lokaciji Breza.


– Većinom odlažu ljudi koji nisu s našeg područja, a uspjeli smo ih i detektirati u nekoliko navrata – rekla je načelnica.


Također, pojasnila je da se Općina Klana prošle godine prijavila i na natječaj za uklanjanje divljih deponija u sklopu kojeg im je odobreno sufinanciranje od 65 posto te su djelatnici tvrtke Metis tijekom veljače sanirali divlje deponiije na području općine.


– Svakako ćemo ovakve ekološke akcije poticati te ih češće organizirati. Odlučili smo provoditi ih barem dva puta godišnje i sljedeću Zelenu čistku planiramo organizirati ujesen ove godine, zaključila je Željka Šarčević Grgić.