Atrakcija

Ušminkan jedan od simbola Rijeke: Završena sanacija Trsatskog kaštela

Ervin Pavleković

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

U kaštelu su obnovljeni galerije, istočni vijenac mauzoleja »Mir junaka«, dio opločenja Gradine i jugozapadna kula te krovište uz sjeveroistočnu kuluRIJEKA – Na Trsatskom kaštelu na konferenciji za medije predstavljen je završetak projekta sanacije dijelova Trsatskog kaštela. Rezultate projekta predstavili su gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar te direktor TZ-a grada Rijeke Petar Škarpa.


Konferenciji je nazočila i Dolores Oštrić iz Konzervatorskog odjela u Rijeci te prigodno kostimirani članovi Kluba prijatelja Trsat. U suradnji s Gradom Rijekom, Turistička zajednica grada Rijeke inicirala je pokretanje i kroz posljednjih par mjeseci realizirala je sanaciju Trsatskog kaštela.


Direktor TZ-a grada Rijeke Petar Škarpa kazao je kako mu je izuzetno drago što se konferencija održava na Trsatskoj gradini čija je infrastruktura od 2005. godine kontinuitetom rada cijela obnovljena.
Nedavne mjere ograničenog kretanja omogućile su neometani nastavak radova na sanaciji. S obzirom na to da je Trsatski kaštel stavljen u turističku ponudu grada, njegovo održavanje nastavit će se u budućnosti, naglasio je Škarpa.


Kako se kaštel smatra kulturno-povijesnim spomenikom, njegova sanacija odvijala se uz nadzor Ministarstva kulture, odnosno Konzervatorskog odjela u Rijeci pa je Dolores Oštrić naglasila dugogodišnju i uspješnu suradnju Konzervatorskog odjela s Gradom te Turističkom zajednicom grada Rijeke.


Upravo takva suradnja temelj je dobrog upravljanja kulturno-povijesnim spomenicima grada.


– Trsatska gradina jedan je od najprepoznatljivijih simbola Rijeke i briga o ovom prostoru jedan je od dugoročnih gradskih prioriteta.


Grad Rijeka tako već dvadesetak godina sustavno ulaže u očuvanje i održavanje Gradine i u tom su periodu obavljeni brojni radovi na sanaciji i uređenju unutrašnjih i vanjskih prostora te čitav niz različitih intervencijskih radova, izjavio je Obersnel.


U kaštelu su u ovoj fazi radova obnovljeni galerije, istočni vijenac mauzoleja »Mir junaka«, krovište uz sjeveroistočnu kulu, dio opločenja Gradine i jugozapadna kula. Obnovljenom jugozapadnom kulom u bivšem prostoru suvenirnice otvara se i Interpretacijski centar ove županije koji je dio projekta Kulturno-turistička ruta »Putovima Frankopana«.


Taj će centar služiti za informiranje javnosti o životu i djelu velikana obitelji Frankopan.


– Ovo mjesto koje već dugi niz godina ima važnu ulogu u turističkom i kulturnom životu grada, kroz projekt Rijeke Europske prijestolnice kulture, projekt urbanog »ziplinea« koji se spušta do zgrade Exportdrva, postat će jedna od najvećih gradskih atrakcija, nadodao je Obersnel.


Za projekt sanacije trsatskog kaštela izdvojeno je 478.902,80 kuna iz sredstava Turističke zajednice te Grada Rijeke.