Dobra vijest

Uredit će se “divlja plaža” na Kantridi, a izvođač radova mora ukloniti i opasne dijelove armature

Bruna Matičić

U Gradu Rijeci kažu kako je naloženo izvođaču radova da ukloni dijelove armature, dopremi novi ili presloži postojeći kamen na mjestima gdje nije moguće ukloniti armaturu, sve kako bi omogućili sigurno korištenje i kupanjeSezona kupanja u Rijeci u punom je jeku, o tome nam svjedoče i riječke plaže prepune kupača koji na njima pronalaze osvježenje od ljetnih vrućina. Osim toga, u to smo se imali prilike i sami uvjeriti svakodnevno obilazeći i ocjenjujući plaže.


Slijedom toga, na elektroničku adresu naše redakcije stigla je pritužba i poziv nezadovoljnih kupača za ocjenjivanjem plaže na Kantridi. Riječ je o plaži koja se nalazi u blizini Plaže za pse Kantrida i proteže se ispod pomoćnog igrališta, odbojkaškog igrališta do dizalice u lučici Kantrida.


Pozitivan odgovor


Građani koji svakodnevno koriste plažu upozorili su nas kako se na plaži i u plićaku nalaze velike kamene stijene, a na plaži betonski blokovi i željezne šipke od ostataka građevinskih gradova, što nije nimalo bezopasno za kupače, posebice djecu, stoji u reakciji koja je pristigla.
Upit o navedenoj problematici i konkretan odgovor planira li se uređenje navedenog dijela obale i otklanjanje opasnog materijala poslali smo Gradu Rijeci. Budući da Grad Rijeku Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama nalaže obavezu održavanja pomorskog dobra na svom području, a to se odnosi na obavezu održavanja plaža, pristupa moru te zaštitu stjenskih pokosa.


Naime, Grad Rijeka održava 21 plažu, i to 12 plaža na Kantridi i Kostabeli: Preluk, ‘’S’’ zavoj, Akademija, Plaža za osobe s invaliditetom – Kostanj, Lungo Mare, Bivio, Razbojna, Ploče, Vila Nora, Igralište, Plaža za pse Kantrida i Brgudi te 9 plaža na Pećinama: Plaža za pse Brajdica, Križić, Sablićevo, Vila Olga, Park Hotel, Glavanovo, Srebrena, Ružićevo i Grčevo.


Nažalost, navedena površina zapravo nije uređena plaža, već je nastala kao područje između plažnog pojasa i staze ispod pomoćnog igrališta, piše u obrazloženju Grada Rijeke.


Srećom, mnogobrojne reakcije kupača naišle su na pozitivan odgovor, stoga u nastavku stoji:


– Djelatnici Odjela gradske uprave za komunalni sustav obišli su navedeno područje od plaže Igralište do odbojkaškog igrališta, te je dan nalog izvođaču radova koji održava plaže u vrijeme sezone da se izvedu radovi koji uključuju uklanjanje dijelova armature te doprema novog ili preslagivanje postojećeg kamena raznih veličina na mjestima gdje nije moguće ukloniti armaturu, a sve kako bi omogućili sigurno korištenje i kupanje, napisali su iz Grada Rijeke.


Sigurno korištenje


Uz poslove održavanja Grad Rijeka svake godine obavlja radove na poboljšanju stanja na plažama, kao i nabavu nove opreme temeljem Plana upravljanja pomorskim dobrom i Programom održavanja komunalne infrastrukture za postojeću kalendarsku godinu. Za održavanje plaža ove godine osigurano je 2.775.000,00 kuna, a obuhvaćeni su, između ostalog, zidani i montažni nužnici, košarice za smeće, tuševi i slavine, kabine za presvlačenje, tobogani i klupe, ograde, prihološke brane, vaterpolo igralište na plaži Bivio, rampa za silazak u more osoba s lakšim invaliditetom i dizalica za osobe s invaliditetom na plaži Kostanj. Osim toga, izvedeni su radovi dohranjivanja plaža šljunkom na plaži


Igralište, plaži za pse uz plažu Igralište, plaži Ploče te plaži Bivio i »S« zavoj. Izvode se nužni građevinski radovi za sigurno korištenje plaža i prilaza plažama te sanira ono što je uništeno djelovanjem valova.