Policijska akcija

POJAČANI NADZOR PROMETA U RIJECI Ukidanje blokade brzine na mopedu bila je loša ideja

Vladimir Mrvoš

Zbog skinute »brzinske blokade« pod policijskom pratnjom do stanice za tehnički pregled / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Zbog skinute »brzinske blokade« pod policijskom pratnjom do stanice za tehnički pregled / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Jedan je motociklist završio na izvanrednom tehničkom pregledu u pratnji policije jer mu je skuter premašio brzinu od 50 km/h, a kaznu je dobio i vozač koji je ispod kacige imao uglavljen mobitelRIJEKA  Jučer u vremenu od 15 do 20 sati na području Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija je pojačano nadzirala vozače mopeda i motocikala. Naime, dolaskom povoljnijih vremenskih uvjeta, ali i ublažavanjem epidemioloških mjera na prometnicama očekuje se sve veći broj mopeda i motocikla. Budući da vozači mopeda i motocikala predstavljaju jednu od najugroženijih skupina sudionika u prometu, prvenstveni cilj pojačanog nadzora policije je zaštita ove skupine vozača.

Foto galerija: Pojačani policijski nadzor nad motociklima Foto: Damir Škomrlj
Opasna praksa


– Za sigurno sudjelovanje vozača mopeda i motocikla važno je ne samo da se ovi vozači odgovorno ponašaju i pridržavaju prometnih pravila i propisa, već da su i vozači drugih vozila svjesni njihove prisutnosti na cestama, kaže Jure Jurković policijski službenik iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske.


Vozači se trebaju odgovorno ponašati i pridržavti prometnih propisa - Jure Jurković / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Vozači se trebaju odgovorno ponašati i pridržavti prometnih propisa – Jure Jurković / Snimio Damir ŠKOMRLJU prva četiri mjeseca 2020. godine na području ove Policijske uprave dogodile su se 694 prometne nesreće što je za 28,5 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Od ukupnog broja prometnih nesreća, vozači mopeda i motocikala u četiri mjeseca ove godine sudjelovali su u 49 prometnih nesreća. U tim nesrećama devet ih je teže ozlijeđeno, a 26 je lakše ozlijeđeno, dok su u istom razdoblju prošle godine u ovoj skupini sudionika u prometu bile dvije smrtno stradale osobe, 11 teže i 25 lakše ozlijeđenih. Kao i ranijih godina, pojačani nadzor proveden je u suradnji s djelatnicima stanica za tehnički pregled vozila. Razlog su skidanje blokada brzine pojedinih vlasnika skutera, kojima se dozvoljena brzina skutera od 50 kilometara na sat može povećati i na 100 kilometara na sat. Ako skuter ide iznad dozvoljene brzine ne može proći tehnički pregled i ne može dobiti tablice. ​Međutim, veliki broj vozača nakon što što prođe tehnički pregled i dobije tablicu, skine blokadu, u nadi da će se tako voziti do sljedećeg tehničkog pregleda.


Kazne i nagrade
Na nesreću jednog vlasnika skutera, izvanredni tehnički pregled dogodio mu se na policijskom punktu na Novoj cesti u Rijeci. Nakon što mu je skuter na »testnim valjcima za brzinu« postigao brzinu, umjesto 50 čak 85 kilometara na sat, uz policijsku pratnju morao se odvesti do stanice za tehnički pregled, gdje će morati proći redoviti tehnički pregled i svu prateću proceduru.


Vozači mopeda i motocikla u većini slučajeva držali su se pravila u prometu, ali bio je i kazni, jer je jedan vozač ispod kacige imao uglavljen mobitel i time počinio prekršaj.


Iskusan i savjestan motociklist dao je savjet mladim vozačima - Herman Haller / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Iskusan i savjestan motociklist dao je savjet mladim vozačima – Herman Haller / Snimio Damir ŠKOMRLJ


 


U redovitoj kontroli među zaustavljenim motociklistima bio je i poznati liječnik Herman Haller, koji nakon što je pokazao svoje dokumente, kao i dokumente za njego BMW motocikl, dobio je mali dar od policije, kao i svi oni koji su su bili »ispravni« u ovaj akciji kontrole prometa.


Zamoli smo ga da kao iskusni i savjestan motociklist, ali i liječnik, da neki savjet mladim vozačima.


– Svjestan sam svih opasnosti koji nosi vožnja motocikla, pa savjetujem svim motociklistima da budu oprezni i da se drže propisa, kazao je, uz napomenu da im savjetuje i da imaju donorsku karticu – davatelja organa, što je i on sam učinio.