Predavanje na Kampusu

Ugledni znanstvenik Boro Dropulić predstavio model smanjenja troškova liječenja raznih oblika bolesti

Marin Bolić

Dr. sc. Boro Dropulić / Foto: M. LEVAK

Dr. sc. Boro Dropulić / Foto: M. LEVAK

U usporedbi s farmaceutskim kompanijama, na ovaj način se terapije mogu raditi za puno manji trošak, kaže dr. Dropulić koji iza sebe ima 30 godina iskustva u području genske terapijeRIJEKA – Utječimo na živote svih onih kojima su lijekovi potrebni. Jer, koristeći novu vrstu terapije i njezine proizvodnje, možemo značajno smanjiti troškove liječenja raznih oblika bolesti, na primjer tumora, i na desetinu trenutačne cijene, zaključna je misao predavanja o genski modificiranim staničnim terapijama dr. sc. Bore Dropulića održanom na Kampusu riječkog sveučilišta.


Dropulić je doktorirao na Sveučilištu Zapadna Australija, voditelj je neprofitne tvrtke Caring Cross, a u području genske terapije ima više od 30 godina iskustva u vođenju, dizajnu, razvoju, proizvodnji, regulaciji, kliničkoj implementaciji i komercijalizaciji lentiviral vektorske tehnologije.


Naglasio je da centralizirani model koji se trenutno koristi za proizvodnju i distribuciju komercijalnih CAR-T stanica povećava njihovu cijenu zbog logističkih i infrastrukturnih potreba ovog modela.
Trenutna cijena za jednokratnu komercijalnu terapiju CAR-T stanicama, ne uključujući bolničke troškove, iznosi najmanje 350.000 USD po dozi.


Dropulić ističe da bi se proizvodnjom u bolnicama značajno smanjila.


– U usporedbi s farmaceutskim kompanijama, na ovaj način se terapije mogu raditi za puno manji trošak. Moj tim i ja smo u ovome već 30 godina, a do sada smo napravili puno kliničkih pokusa i sada ćemo pokušati terapije učiniti dostupnima u bolnici, rekao je dr. sc. Dropulić.


U predavanju je predstavio način kako poboljšati pristup CAR-T stanicama, važnima za staničnu imunost, i drugim genski modificiranim staničnim terapijama. Govorio je o lentiviral vektoru, koji se koristi za ovu gensku terapiju, te se nakon vađenja stanice on umeće u nju, genetski je modificira, a stanice se zatim vraćaju u tijelo oboljelog te u više od 90 posto slučajeva potpuno oporavljaju ostale bolesne stanice.


U izlaganju je predavač posebno naglasio sigurnost terapije i izostanak nuspojava te istaknuo kako on i njegovi suradnici pokušavaju omogućiti primjenu te terapije i na lokalnoj razini, u bolnicama.


Dropulić je istaknuo i suradnju sa Zakladom Zora i doktorom Mladenom Merčepom, s nadom kako će se ova terapija uspješno primjenjivati i u Hrvatskoj.