Trantananaj

Udruga Kanat slavi 20 godina koncertom Ženske i Muške klape Kastav

Portal Novi list

Ženska klapa Kastav

Ženska klapa Kastav

Svečani koncert Trantananaj bit će svojevrsni presjek rada obiju Klapa Udruge Kanat – Kastav u kojem će uz klasični klapski repertoar ponovno biti prostora za nove iskorakeKoncertom Trantananaj Ženska i Muška klapa Kastav u četvrtak, 9. srpnja u 21 sat u Vikotovoj bačvariji u Kastvu proslavit će 20 godina Udruge Kanat. Koncert je posvećen i dvostrukoj obljetnici velikog Ivana Matetića Ronjgova (1880.-1960.).


Gosti su sopci KUD-a Sveti Juraj iz Krasa te Damjan Šamanić i Edi Salkanović.


Ženska i Muška klapa Kastav će u okviru programa ovogodišnjeg 29. kastafskega kulturnega leta svečanim koncertom obilježiti značajan jubilej Udruge Kanat – Kastav. Udrugu su zajedničkim snagama obje Klape osnovale pred dvadeset godina s ciljem očuvanja i promicanja bogatog kulturnog i napose glazbenog nasljeđa našeg zavičaja.
Ove se godine obilježava 140. obljetnica rođenja i 60. obljetnica smrti Ivana Matetića Ronjgovega pa Kastavke i Kastavci koncert posvećuju ovom velikom čovjeku našeg kraja, jednom od najznačajnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća.


Temelj je istarska ljestvica


Svečani koncert Trantananaj bit će svojevrsni presjek rada obiju Klapa Udruge Kanat – Kastav u kojem će uz klasični klapski repertoar ponovno biti prostora za nove iskorake.


Ovog puta oni su potaknuti stvaralaštvom temeljenim na dragulju našeg izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa – pjevanju i sviranju na istarskoj ljestvici – koje se nalazi na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a za čije je teoretsko definiranje, ali i praktičnu primjenu, najzaslužniji upravo Ronjgov.Pored klapskih pjesama, na programu Ženske i Muške klapa Kastav naći će se i skladbe Ivana Matetića Ronjgova, njegove obrade narodnih napjeva, ali i motivi koje je on zapisao ili su pak temeljeni na glazbenom i govornom nasljeđu Istre i Hrvatskog primorja.


Neki od njih bit će izvedeni u novim aranžmanima čime se želi dati prilog osuvremenjivanju i promicanju vrijedne tradicijske kulture. Doprinos tome bit će i svečano predstavljanje videospota Ca je more Ženske klape Kastav koji je svoju premijeru doživio 26. lipnja, dan uoči 60. obljetnice Matetićeve smrti.


Spomenuti videospot ostvaren je u suradnji sa sopcima KUD-a Sveti Juraj iz Krasa, a upravo će njegovi članovi, Damjan Šamanić i Edi Salkanović, svojim instrumentalnim izvedbama – sopnjadom – na koncertu dodatno oživjeti zvuke davnih vremena sjevernojadranskih prostora.


Koncert Trantananaj Ženske i Muške klape Kastav bit će održan u organizaciji Kastafskog kulturnog leta, dok su njegovi pokrovitelji stalni podupiratelji Udruge Kanat, Grad Kastav i Primorsko-goranska županija.


Dva desetljeća Udruge Kanat


Pod okriljem Udruge Kanat – Kastav, osnovane 2000. godine, pored Ženske i Muške klape Kastav od 2005. godine vrlo uspješno djeluje i Festival čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav, a od 2016. godine i Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav.


Glavni ciljevi Udruge su očuvanje i unapređenje glazbene i sveopće kulturne baštine te organizacija kulturnih manifestacija (koncerti, književne večeri, izložbe, festivali) i predstavljanje stvaralaštva njenih članova.To se osobito očituje u osmišljavanju i provođenju programa kojima se potiče i razvija želja i ljubav za očuvanjem tradicijskog kulturnog stvaralaštva s posebnim naglaskom na njegovanje čakavskog govora i stvaranje na njegovim temeljima.


Udruga je vrlo aktivna i uspješna u osmišljavanju i provođenju edukativnih programa koji su usmjereni odgoju i obrazovanju mladih generacija. Projekt Zakantajmo kako su nas vadili – edukativni program škole tradicijskog pjevanja sa Ženskom i Muškom klapom Kastav – provodi se kontinuirano od 2016. godine, a obišao je brojne osnovne škole, vrtiće te visokoobrazovne institucije diljem Primorko-goranske županije.


Cilj mu je poticanje zanimanja najmlađih članova naše zajednice za vrijednu tradicijsku kulturu i aktivno uključivanje u očuvanje te promicanje naše bogate glazbene baštine, osobito one vokalne kojoj je izvorište jezik i govor našeg zavičaja – čakavština.


Brojne su aktivnosti Udruge usmjerene osmišljavanju i provođenju programa kojima se radi na promicanju vrijednosti kulturne baštine užeg i šireg zavičaja, ali i cijele Republike Hrvatske kako u zemlji, tako i u inozemstvu.


U tom smislu zasigurno treba istaknuti 68 uspješno provedenih projekata međunarodne kulturne suradnje. Oni se odnose na međunarodna gostovanja Ženske i Muške klape Kastav koje su u minulih dvadeset godina gostovale diljem čitavog svijeta: Argentina, Austrija, Brazil, Francuska, Grčka, Italija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Latvija, Mađarska, Makedonija, Malta, Meksiko, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rusija, SAD, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švedska i Velika Britanija.