Aktivirane naplate

Učilište Uljanik skinulo još 198 tisuća kuna s računa “3. maja”. Što će biti s trećom mjenicom?

Orjana Antešić

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

U riječkom brodogradilištu navode da su dali u zadatak odvjetničkoj kući koja ih zastupa da stupe u kontakt s pulskim Učilištem kako bi se, za početak, razjasnila situacija oko roka dospijeća mjenica koje su izdane kao instrument osiguranja za te ugovore o zajmovima iz 2017. godine.RIJEKA – Mjenice koje je prekjučer aktiviralo Učilište Uljanik s trećemajskih računa »poskidale« su blizu 200.000 kuna, potvrdio nam je jučer direktor riječkog škvera Edi Kučan, nakon što su dobili informacije od obiju banaka, Erste i PBZ-a. U trenutku aktivacije, na Erste računu bilo je oko 90.000 kuna, dok je s računa kod PBZ-a skinuto 108.000 kuna.


Prva je mjenice, podsjetimo, glasila na iznos od 610.000 kuna, a druga na iznos od oko 830.000 kuna. Ostaje pitanje što će u Učilištu Uljanik učiniti s nenamirenim dijelom, a u »3. maju« zasad nemaju informacija o aktivaciji i treće mjenice koja je još na daleko najveći iznos s obzirom na to da ukupna potraživanja Učilišta Uljanik prema »3. maju«, s osnova tri ugovora o zajmu iz 2017. godine, iznose oko 2,6 milijuna kuna.


U riječkom brodogradilištu navode da su dali u zadatak odvjetničkoj kući koja ih zastupa da stupe u kontakt s pulskim Učilištem kako bi se, za početak, razjasnila situacija oko roka dospijeća mjenica koje su izdane kao instrument osiguranja za te ugovore o zajmovima iz 2017. godine.
Jučer smo kontaktirali i Borisa Dvoršaka, bivšeg direktora Uljanikovog društva Poslovno-informacijski sustavi (PIS), a danas suvlasnika tvrtke B.& G. Solutions koja je koncem prošle godine kupila Učilište Uljanik za 100.000 kuna u stečajnom postupku koji se ostao voditi nakon likvidacije PIS-a. Međutim, Dvoršak nije bio voljan da se išta od rečenog objavi.


Treća sreća


Kao što je naš list već objavio, Učilište Uljanik raspadom i krahom Uljanik grupe postalo je dio stečajne mase PIS-a, društva koje se vodilo kao osnivač ove ustanove za stručnu izobrazbu kadrova. S obzirom na to da se u materijalima i izvješćima sa stečajnih ročišta PIS-a u proljeće prošle godine spominje i izrijekom navodi kako je »Učilište Uljanik pravna osoba osnovana radi trajnog obavljanja društvene djelatnosti koja, pritom, ne stječe dobit, pa se s obzirom na navedeno osnivački udjel u navedenoj ustanovi ne može smatrati imovinom koja se može unovčiti«, odgovor zašto je pola godine kasnije Učilište ipak prodano, potražili smo od stečajnog upravitelja PIS-a Marka Zagorca. On kaže da je takav njegov prvotni stav promijenila činjenica da je koncem rujna prošle godine dobio ponudu za kupnju Učilišta, i to od tvrtke Uljanik Standard koja je za to nudila 35.000 kuna. To mu je, objašnjava, bio signal da na tržištu postoji interes za Učilište.


No, tko je onda napravio procjenu da Učilište vrijedi 200.000 kuna, pitali smo ga. Zagorac objašnjava da je to bila njegova procjena, po osnovi uvida u financijsku bilancu te ustanove i informacije s kojom je raspolagao da Učilištu prijeti blokada. Ističe da je na to, uvjetno rečeno, bio prisiljen s obzirom na to da novaca za pokriće troškova stečajnog postupka PIS-a nije bilo, pa tako ni za angažiranje ovlaštenog procjenitelja. Zagorac podsjeća kako je to bio i razlog zašto je PIS završio odmah u likvidaciji. Prva prodaja Učilišta za 200.000 kuna je propala, isto se dogodilo i kad je početna cijena spuštena na 150.000, da bi tek u trećem naletu, kada je početna cijena pala na 100.000 kuna, ponudu dao B.& G. Solutions koju su, početkom listopada prošle godine, zajedno osnovali Dvoršak i ravnatelj Učilišta Goran Pikot.


Mali interes


Zagorac dodaje kako, osim te ponude B.& G. Solutionsa, nitko drugi nije pokazao interes za kupnju Učilišta koje, pokazalo se, od »3. maja« potražuje na račun pozajmica iz 2017. godine oko 2,6 milijuna kuna. Novac od prodaje Učilišta, koje se još uvijek vodi na Uljanikovoj adresi u Flaciusovoj 1 u Puli, deponiran je i nalazi se na posebnom računu Trgovačkog suda u Pazinu i služit će za pokriće troškova stečajnog postupka, navodi Zagorac.


S trećemajskim vjerovnicima potpisani su, podsjetimo, sporazumi prema kojima su pristali da im se isplati 15 posto potraživanja, dok je na ostatak stavljen moratorij do rujna iduće godine. To je bio i uvjet da bi plan za spas »3. maja« dobio podršku Vlade. No, sa Uljanikovim društvima, kao i Učilištem, takvi sporazumi nisu potpisani. S druge strane, »3. maj« može samo otpisati više od 600 milijuna kuna potraživanja koje ima od Uljanikovih društava, najviše na račun pozajmica, ali i po raznim drugim osnovama.