Završno događanje

Učenici Srednje talijanske škole u projektu studentske mobilnosti u Udinama

Ingrid Šestan Kučić

Integracija školskih ustanova regije Alpe-JadranUčenici Srednje talijanske škole Rijeka sudjelovali su na završnom događanju projekta ‘’Open windows of Europe – youth mobility project«.


Radi se o projektu studentske mobilnosti koji daje učenicima furlanskih srednjih škola, u dobi od 16 do 18 godina, mogućnost pohađanja škole u zemlji područja Alpe-Jadrana i za cilj ima promicanje pozitivne i konstruktivne integracije školskih ustanova navedenog područja.


Krajem prošle školske godine Srednja talijanska škola Rijeka ugostila je 10 furlanskih učenika, a talijanski su učenici boravili u obiteljima učenika riječke škole.
Nakon toga 10 riječkih učenika ugostile su obitelji vršnjaka iz regije Friuli i to u gradovima Udine, Codroipo i Pordenone. Osim Collegio Uccellis iz Udina i Srednje talijanske škole Rijeka u projektu sudjeluju i ‘’Shkolla internacional’’ iz Vlore u Albaniji te škola HAK-TAK iz Klagenfurta u Austriji.


U projekt su uključena četiri obrazovna sustava, talijanski, hrvatski, albanski i austrijski, a financijska sredstva osigurala je regija Friuli Venezia – Giulia.


Tijekom završnog događaja u Udinama osim službene svečanosti u zgradi Collegia Uccellis grupa riječkih učenika posjetila je administrativne urede Sveučilišta u Udinama, kao i zgradu u kojoj su smješteni studenti škole ‘’Scuola Superiore universitaria di Toppo Wassermann’’.


Srednju talijansku školu Rijeka predstavljali su ravnatelj Michele Scalembra, profesorica Sanja Filipović i učenici Luciano Marchesi, Corinna Marković, Matthias Lazzari, Sofya Kotava i Matija Vilke.