Projekt Učeničkog doma Podmurvice

Učenici revitaliziraju zaboravljeno voće: Višejezična kuharica vraća murvu na stol

Ingrid Šestan Kučić

Učenici su prezentirali svoje znanje o murvi / SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Učenici su prezentirali svoje znanje o murvi / SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Jednogodišnji projekt rezultirao je objavljivanjem kuharice starih recepata na hrvatskom, mađarskom, talijanskom, engleskom i francuskom jeziku, ali i filmom, pjesmom »Murva nakon sna«, bojankom »Svijet murve«...RIJEKA – U Učeničkom domu Podmurvice na stol se vratila pomalo zaboravljena murva i to u svim oblicima – od raznih napitaka do kolača – a sve u sklopu projekta EKOmurvoLOGIJA. Projekt se u Domu provodio godinu dana, a jedan od njegovih rezultata je i kuharica »Kulinarske murvo čarolije« koja je jučer predstavljena u povodu okončanja projekta. Navodeći da upravo Učenički dom Podmurvice posjeduje najljepše i najstarije primjerke murvi u svom vrtu, ravnateljica Ljiljana Kencel kazala je da je cilj projekta ovo ukusno i zanimljivo voće vratiti na stolove.


Cvjetne livade


– Započeli smo s projektom obnove murvi i uspostavljanja cvjetnih livada kao pomoć pčelama, leptirima i ostalim kukcima oprašivačima. Naš Dom niz godina nosi titulu ekodoma i svake se godine promišlja na koji način učenike uključiti u svjetske ekodogađaje. Tako smo prošle godine radili na otkrivanjima čari murve, istaknula je ravnateljica.


Kuharica donosi ukusne i korisne recepte / Snimio Vedran KARUZA

Kuharica donosi ukusne i korisne recepte / Snimio Vedran KARUZAU okviru projekta održan je cijeli niz radionica, uzgojen je dudov svilac, snimljena je pjesma »Murva nakon sna« koju potpisuju učenici Mihael Lopovski i Lorenzo Radović u suradnji s Markom Leskovarom. Zasađene su i nove sadnice murve, izrađene su posebne majice, bojanke »Svijet murve«, učila se bojiti svila, postavljena je i izložba »Koracima dudovog svilca« te je snimljen film koji je također jučer prikazan. Prikupljeni su i stari recepti čiji je glavni sastojak murva te je sve to ukoričeno u kuharicu koja predstavlja spoj stoljetnog narodnog vjerovanja u ljekovitost murve te tradicijskih recepata, a čiji su grafički dizajn osmislile učenice Sara Travaš i Leonarda Pahljina. Kako su na projektu sudjelovali i partneri iz Mađarske te učenici OŠ-SE Gelsi, recepti u kuharici tiskani su i na mađarskom, talijanskom, engleskom i francuskom jeziku.


Novi projekt
– Svaki od partnera projekta istražio je tradicijsko korištenje murve u svome kraju, a uz OŠ-SE Gelsi partneri su bili i Učenički dom Ogulin, Učenički dom Maksimir, Poljoprivredna škola i učenički dom »Teleki Zsigmond« iz Mađarske, Društvo tjelesnih invalida grada Rijeke, Udruga za Down sindrom Rijeka 21 te Udruga slijepih Primorsko-goranske županije, kazala je Kencel.


 »Kulinarske murvo čarolije« donose recepte na pet jezika / Snimio V. KARUZA

»Kulinarske murvo čarolije« donose recepte na pet jezika / Snimio V. KARUZAUčenički dom Podmurvice našao se i na svjetskoj listi milijun vrtova za spas oprašivača The National Pollinator Garden Network, a iako je murva-avantura privedena kraju, Dom Podmurvice već kreće s novim projektom. Riječ je o projektu »Veličanstvenih 12« čiji je cilj osvijestiti važnost dvanaest vrijednosti u životu srednjoškolaca. To podrazumijeva i razvoj afektivne komponente njihove osobnosti, razvoj samopouzdanja i samopoštovanja, poticanje na proaktivno zalaganje u zajednici u svrhu promocije mentalnog zdravlja, socio-emocionalnog razvoja i jačanje odgojne dimenzije učeničkih domova.