Erasmus+ projekt

Učenici iz Irske i Španjolske u posjetu Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Profesorica Sanda Mlačić kaže kako su njihovi gosti stigli proteklog četvrtka te su, između ostalog, posjetili bakarske prezide, Učku, Muzej farmacije, a i okušali se u ronjenju. Uz posjete prirodi, organizirali su i radionicu na kojoj su im predstavili glagoljicu 


 


RIJEKA – Petnaest učenika iz Irske i petnaest iz Španjolske, s profesorima, došlo je u posjet Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji i Rijeci, a u sklopu Erasmus+ projekta “Studijsko istraživanje o klimatskom promjenama u EU”.
Podsjetimo, u sklopu projekta učenici prikupljaju podatke o ugroženim vrstama, svatko za svoje podneblje, te je cilj proučiti 243 ugrožene vrste, odnosno 81 vrstu u svakoj zemlji. Izrađuju kartice za svaku vrstu s podacima o životinji ili biljci, ali i predlažu mjere oporavka za ugrožene vrste. Također, kreiraju videomaterijale, posjećuju prostore tipične za ekosustave promatranih vrsta, a sudjeluju i u brojnim radionicama. Sušački su gimnazijalci bili u Irskoj i Španjolskoj, a sada su ugostili i svoje kolege iz Galwaya i Rianxa.


Profesorica Sanda Mlačić kaže kako su njihovi gosti stigli proteklog četvrtka te su, između ostalog, posjetili bakarske prezide, Učku, Muzej farmacije, a i okušali se u ronjenju. Uz posjete prirodi, organizirali su i radionicu na kojoj su im predstavili glagoljicu.


– Izrađivali smo glagoljska slova od raznih recikliranih materijala, straničnike za knjige, razglednice na glagoljici, što će ponijeti kući kao jedan originalan suvenir. Naša tema je održivi razvoj i zaštita ugroženih vrsta, ali željeli smo i na ovaj način predstaviti im naš kraj. Uostalom, i kulturnu baštinu trebamo zaštiti i čuvati ju, baš kao i prirodu, rekla nam je Sanda Mlačić.


Foto Marko Gracin


Ramon Veiga, ravnatelj škole IES Felix Muriel iz španjolskog Rianxa nam kaže kako su ih se u Rijeci posebno dojmili – ljudi.


– Sve je bilo lijepo, ali najviše moram istaknuti ljude. Suradnja s Prvom sušačkom hrvatskom gimnazijom je fantastična. Jedino nam je žao što je prvu godinu projekta obilježio koronavirus pa smo tada bili spriječeni putovati, rekao nam je ravnatelj Ramon Veiga.


Nicky Cavalleri, profesor prirodnih predmeta irskog Galway Communty Collegea, kaže kako im je drago susresti učenike iz Hrvatske i Španjolske, upoznati se s drukčijim navikama, kulturama i hranom.


– U Rijeci nam je bilo izvrsno, mogu reći i u ime učenika da nam se jako svidjelo. Vaša priroda je prekrasna. Planinarili smo, promatrali vaše lokalne vrste i upoznali se s vašim krajem. Pogled s Učke je prekrasan, a posebno mi se svidjelo vaše more, predivno je, rekao nam je Nicky Cavalleri. Nakon bogatog petodnevnog programa, učenici triju škola su i zaplesali na igralištu sušačke gimnazije, uz ritmove pjesama među kojima je bila i “Rječina” Belfast Fooda, koja govori o očuvanju prirode.


U projektu je u protekle tri godine sudjelovalo sedamdesetak učenika PSHG-a s timom mentora, profesoricama i profesorima: Sanja Turčić Padavić, Ivana Josipović Florijan, Milvana Pavletić, Maja Matejčić Šimić, Sanda Mlačić, Petar Miletić, Andrea Lach, Boris Petković, Lina Debelić te ravnateljica Dina Linić Učur. Projekt je počeo u rujnu 2020., te se polako privodi kraju budući da traje do kraja kolovoza ove godine. Profesorica Sanja Turčić Padavić kaže kako ih očekuje još jedno putovanje u Španjolsku, a potom završni sastanak za nastavnike u Galwayu u kolovozu.
– Također, tiskat ćemo još jednu brošuru s 27 vrsta i time zaokružiti istraživanje, kaže Sanja Turčić Padavić.


Foto Marko Gracin