Sjednice

U Viškovu konstituirano Vijeće srpske nacionalne manjine i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine

Jakov Kršovnik

Sanja Udović, Denis Mladenić i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine / Foto Općina Viškovo

Sanja Udović, Denis Mladenić i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine / Foto Općina Viškovo

Načelnica Udović čestita svim novoizabranim članovima obaju Vijeća, a i zahvaljuje prošlim sazivima na kvalitetnoj dosadašnjoj suradnjiNa temelju rezultata izbora provedenih 7. svibnja, u Viškovu su održane konstituirajuće sjednice Vijeća bošnjačke nacionalne manjine i Vijeća srpske nacionalne manjine za mandat 2023.-2027, javljaju iz općinske uprave.


U Vijeće srpske nacionalne manjine izabrani su Goran Janković, Mile Blanuša, Momčilo Bojić, Rade Rujak, Đuro Vukelić, Dušan Dmitrović, Miloš Bijelić, Soka Rujak, Milka Šćerbe i Neđa Radulović.


Na sjednici je za predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine jednoglasno izabran Goran Janković, a za zamjenika Mile Blanuša. Konstituirano je i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine, u koje su izabrani Esad Ćoralić, Lutvo Lanjgić, Mina Muminović, Ernedina Adžajlić, Mesud Horozović, Belkisa Korajkić, Samil Kurtović, Nusreta Lišić, Nura Kurtović i Mejrema Čačić.
Sanja Udović, Denis Mladenić i Vijeće srpske nacionalne manjine / Foto Općina Viškovo


Za predsjednicu Vijeća bošnjačke nacionalne manjine jednoglasno je izabrana Nura Kurtović, a za zamjenika Esad Ćoralić. Uz članove sjednicama je nazočila i općinska načelnica Sanja Udović te njen zamjenik Denis Mladenić.


Načelnica Udović čestita svim novoizabranim članovima obaju Vijeća, a i zahvaljuje prošlim sazivima na kvalitetnoj dosadašnjoj suradnji.


– Manjine su istinsko bogatstvo, kako Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije tako i Viškova. Žao mi je što izlaznost nije bila bolja, ali to je nažalost hrvatska boljka na svim izborima.


Veseli me što Viškovo ima dva vijeća nacionalnih manjina jer su manjine bogatstvo kojim se ponosimo, a naša multikulturalnost proizlazi upravo iz naše različitosti i naših posebnosti.


Općina Viškovo u Proračunu je za 2023. godinu za svako Vijeće osigurala nešto manje od 10.500 eura. Nadam se novim idejama i prijedlozima kojima ćemo naše Viškovo učiniti još boljim.


Želim vam uspješan i kvalitetan rad na obostrano zadovoljstvo, kaže načelnica Sanja Udović.


Podsjeća i kako, sukladno statutu Općine Viškovo, pripadnici nacionalnih manjina u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima sudjeluju putem izabranih predstavnika nacionalnih manjina.


Predstavnici nacionalnih manjina u Općini Viškovo imaju pravo, među ostalim, predlagati tijelima Općine Viškovo mjere za unapređivanje položaja nacionalnih manjina u Viškovu, isticati kandidate za dužnosti u tijelima Općine Viškovo, te biti obaviješteni o svakom pitanju o kome će raspravljati radno tijelo općinskog vijeća, a tiče se položaja nacionalne manjine.


Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Goran Janković naglasio je odličan odnos s Općinom Viškovo, zahvalio Općini na kvalitetnoj suradnji te najavio nastavak brojnih aktivnosti srpske nacionalne manjine, kako preko Vijeća srpske nacionalne manjine tako i preko Pododbora Viškovo Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.