Žene umjetnice

U Toweru otvorena druga sekcija izložbe “Women (RI)visible”

Ingrid Šestan Kučić

Izložena umjetnička djela izrađena su putem umjetničkih rezidencijalnih programa »[email protected]«-a u Avilesu u ŠpanjolskojU sklopu specifičnog galerijskog prostora na 4. katu Tower centra Rijeka do 4. kolovoza otvorena je druga sekcija međunarodne putujuće izložbe »Women (RI)visible«. Na izložbi se mogu vidjeti videoradovi te prostorne instalacije ukupno dvanaest umjetnica, a riječ je o Cristini Busto Alvarez, Maríi Castellanos, Mery Pais, Teresi Búa, Petri Mrša, Lorraine Neeson, Shelagh Honan, Ani Pečar, Hanne Larsen, Mariji Stonytė, Stéphanie Cadoret i Martti Tuomaala.


Izložena umjetnička djela izrađena su putem umjetničkih rezidencijalnih programa »[email protected]«-a u Avilesu u Španjolskoj te su dio aktivnosti EU projekta »[email protected]« (»Women Equal Share Presence in the Arts And Creative Industries«), u kojemu Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci od 2017. godine sudjeluje kao punopravni partner. U projektu sudjeluje 10 partnera iz 8 europskih zemalja.


Projekt »[email protected]« predstavlja transnacionalnu mrežu i plaftormu koja je posvećena razvoju svijesti o ravnopravnosti spolova, posebice u području zastupljenih propulzivnih umjetničkih medija, kao i kreativnih industrija, otvarajući mogućnost veće vidljivosti žena u području umjetnosti.
Okosnica projekta »[email protected]« je 70. obljetnica prvog izdanja svjetski poznatog djela autorice Simone de Beavouir »Drugi spol«. Strategija projekta »[email protected]« bazira se i na pomno osmišljenoj fluktuaciji od oko 180 umjetnika i njihovih djela putem raznih programskih aktivnosti.


Audiovizualni doživljaj izložbe »Women (RI)visible« u žarište digitalnog oka donosi uvid u stavove žena umjetnica i pridonosi temeljnim ciljevima projekta, a to su ne samo jednaka zastupljenost, već i veća, jača ponovna vidljivost žena, čija je uloga u društvu i vrijednost neporeciva.


Do sada je ovu putujuću izložbu EU projekta »[email protected]«, koja se u Rijeci u srpnju već prezentirala u segmentu ilustracija i stripa, u Europskoj uniji vidjelo preko 80 tisuća ljudi.