EU-projekt [email protected]

U Toweru izložba ilustracije i stripa Women (RI)visible

Ivana Kocijan

Izložba ilustracije i stripa Women (RI)visible / Foto SERGEJ DRECHSLER

Izložba ilustracije i stripa Women (RI)visible / Foto SERGEJ DRECHSLER

Na izložbi posjetitelji mogu razgledati dvadeset uokvirenih originala umjetničkih djela izrađenih tijekom umjetničke rezidencije u Angoulemeu, centru europskog stripaRIJEKA  Na 4. katu Tower Centra Rijeka moguće je razgledati međunarodnu izložbu ilustracije i stripa pod nazivom Women (RI)visible.


Izložbu je otvorila dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Letricija Linardić koja je ujedno i voditeljica projekta te prodekanica Melinda Kostelac, voditeljica umjetničkih aktivnosti.Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci od 2017. godine kao punopravni partner uključena je u visokobudžetni EU-projekt [email protected] – Women Equal Share Presence in the Arts And Creative Industries u kojem sudjeluje deset partnera iz osam europskih zemalja.
Strategija projekta temelji se na pomno osmišljenoj fluktuaciji oko 180 umjetnika i njihovih djela. Dio umjetničkih djela utemeljen je na postavkama rezidencijalnih programa [email protected] koji se predstavljaju riječkoj publici na izložbi Women (RI)visible.


Izložba ilustracije i stripa Women (RI)visible / Foto SERGEJ DRECHSLER

Izložba ilustracije i stripa Women (RI)visible / Foto SERGEJ DRECHSLERU prostoru Tower Centra Rijeka umjetnost istovremeno nalazi svoje utočište i visoku vidljivost, nadovezujući se na jedan od temeljnih ciljeva samog projekta, a to je veća vidljivost te jednaka zastupljenost žena u području umjetnosti i kreativnih industrija.


Na izložbi posjetitelji mogu razgledati dvadeset uokvirenih originala umjetničkih djela izrađenih tijekom umjetničke rezidencije u Angoulemeu, centru europskog stripa. Radovi su prezentirani javnosti putem vizualno pomno osmišljenih panela koji svakom posjetitelju nude i informacije o autoricama umjetničkih radova te samom EU-projektu [email protected] Tower Centar otvara se kao »passage – galerija«, rezervirana za vrhunska umjetnička dostignuća rađena na temu knjige Simone de Beauvoir Drugi spol, u godini kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture.


Projekt [email protected] sufinanciran je sredstvima EU-a iz programa Kreativna Europa i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.