Prostorno uređenje

U STEP RI predstavljen projekt ISPU i njegovi moduli

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Projekt za cilj ima digitalizirati cjelokupnu digitalizaciju prostornoga uređenja u Republici Hrvatskoj te standardizaciju svih procesa.Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je u prostorima Znanstveno-tehnologijskog parka STEP RI na Sveučilišnom kampusu predstavilo projekt “Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli”, vrijedan više od 130 milijuna kuna.


Projekt za cilj ima digitalizirati sve procese kojima se ovo Ministarstvo bavi, odnosno cjelokupnu digitalizaciju prostornoga uređenja u Republici Hrvatskoj te standardizaciju svih procesa.


Novim sustavom će se osigurati još veća dostupnost javnih usluga građanima, smanjiti administrativni teret i troškovi te postići veća efikasnost u radu javne uprave, od čega će koristi imati razni projektanti, geodeti, arhitekti, ali i svi građani Republike Hrvatske, istaknuto je prilikom predstavljanja projekta.

Detalje su iznijeli Alen Grabar, načelnik Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine i Danijel Meštrić, ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju koje djeluje pri Ministarstvu.


– Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU ključan je alat koji će građanima omogućiti da na brz i jednostavan način dobiju kompletan uvid u prostorno uređenje u Republici Hrvatskoj, rekao je Alen Grabar.


Dodao je da se u sklopu ovog sustava nadograđuje cijeli niz postojećih e-usluga poput eNekretnine, eKatalog, ePlanovi, eDozvola, eArhiv, eKonferencija, eInspekcija, eInvesticije i eEnergetski certifikat.


Prednosti funcioniranja sustava u praksi su višestruke, naglasio je Danijel Meštrić objasnivši građani više neće imati potrebu dolaziti do službenika na šalteru već će ishođenja lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola moći pratiti digitalno zahvaljujući sustavu eDozvole.


Uz navedeno, Meštrić se posebno osvrnuo na osmišljeni modul eGrađevinski dnevnik.


– Pomoću modula eGrađevinski dnevnik ovlaštene osobe, odnosno investitori i svi oni koji vode građenje napokon mogu pratiti cjelokupni proces građenja od prvog do zadnjeg koraka.


Što znači od prijave početka građenja do procesa tehničkog pregleda građevine do izdavanja uporabne dozvole, rekao je Meštrić.


Dodao je kako se u eGrađevinskom dnevniku prvi put sva potrebna dokumentacija može pohraniti u digitalnom obliku i imati na jednom mjestu.


S Informacijskim sustavom prostornoga uređenja su se upoznali i djelatnici upravnih odjela Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a u planu je provesti edukacije za djelatnike diljem Hrvatske.


Osim razvoja sustava i digitalnih usluga, u sklopu projekta kupljena je i oprema za djelatnike jedinica lokalne i regionalne samouprave koji izdaju dozvole i ostale dokumente prostornog planiranja i gradnje.


Ukupna vrijednost projekta “Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) i njegovi moduli” iznosi 131,9 milijuna kuna, od čega je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok se 15 posto sufinancira iz državnog proračuna.