26. izdanje

U Rijeci u subotu veliki susret oldtimera: Limeni starci na stazama lučke povijesti

Katarina Bošnjak

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Kao i svake godine, želimo našim sudionicima ispričati priču, odnosno prikazati Rijeku kao turistički grad, ali i najveću luku u Hrvatskoj, odnosno lučki grad, najavio je Marinko RadanRIJEKA – Program 26. Međunarodnog oldtimer autorallyja koji će biti održan u sutra, 7. svibnja, u organizaciji Oldtimer kluba Rijeka, predstavljen je jučer u Informativnom centru Grada Rijeke.


Oktanski klasici


Riječ je o sportskom natjecanju koje je uvršteno u Kalendar susreta Hrvatskog oldtimer saveza te se boduje za prvenstvo Hrvatskog oldtimer saveza, a također ima i turistički karakter jer doprinosi promidžbi gradova i mjesta kroz koja prolazi.
Manifestaciju su najavili Zdravko Ivanković, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, Marino Radan, predsjednik Oldtimer kluba Rijeka, te Robert Čulina, voditelj autosekcije.


– Kao i svake godine, želimo našim sudionicima ispričati jednu priču, odnosno prikazati Rijeku kao turistički grad i kao najveću luku u Hrvatskoj, odnosno lučki grad. Startamo s Korza, riječke žile kucavice koja će biti prepuna oldtimera, očekujemo sudionike iz svih klubova Hrvatske i Slovenije, a najavljena su i neka vozila iz Italije. Kratka ceremonija otvaranja počinje u 10 sati, nastupom Prvih riječkih mažoretkinja i pozdravnim govorima, najavio je Marinko Radan.
Kao i prethodnih godina, tako se i ove na susretu očekuje 50-ak automobila te oko 70 sudionika, svi automobili iznimne su povijesne vrijednosti, a za gledatelje su najatraktivniji upravo oni najstariji, rađeni prije Drugog svjetskog rata. Iz Slovenije stiže automobil iz 1924. godine koji krase drveni kotači, a zasigurno će biti i koji Fiat Balila, Topolino, kultni Volkswagen Buba, Mini Morris, Zastava, Stojadin, Tristać i Fićo. Široki spektar vozila zasigurno će svojom pojavom mnoge vratiti u povijest, a Oldtimer klub Rijeka predstavit će i svoj De Lorean koji se proslavio ulogom u filmu »Povratak u budućnost«.


Start na Korzu


Kako je objasnio voditelj autosekcije Robert Čulina, automobili će se okupiti ispred Radio Rijeke te u 10.30 krenuti prema Preluku, gdje će ih na domjenku ugostiti menadžment hotela Hiltona u kojem su već drugi put gosti. U 12 sati kreće se prema Opatiji, zatim se gornjom cestom preko Matulja vozi do kontejnerskog terminala Jadranska vrata, a nakon obilaska ide se na Grobnik u posjet Zrakoplovnom društvu Krila Kvarnera. Ispred piste će u 14 sati biti održano natjecanje koje se boduje za prvenstvo HROS-a, a program završava u 16 sati druženjem i podjelom priznanja u restoranu Aerosteak.


Pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanović rekao je da im je čast ugostiti ovakav događaj koji spaja sve karakteristike grada – od njegove lučke prirode i neraskidive veze s Opatijom do različitih oblika tehničke kulture poput zrakoplovstva.