Potpisani ugovori s tvrtkom VG 5

Napokon kreće izgradnja 90 POS-ovih stanova na Martinkovcu koji bi trebali biti gotovi krajem 2022.

Damir Cupać

Snimio VEDRAN KARUZA

Snimio VEDRAN KARUZA

Investicija na Martinkovcu vrijedna je 54,5 milijuna kuna s PDV-om. Kupnja stanova omogućit će se građanima koji se nalaze na gradskoj Listi prvenstva na kojoj se nalazi oko 700 ljudi 


RIJEKA  Gradonačelnik Vojko Obersnel, direktor APOS-a Grada Rijeke Hrvoje Šćulac i direktor slovesnke tvrtke VG 5 Nejc Hrastnik potpisali su ugovore nakon kojih će napokon početi izgradnja 90 stanova po Programu društveno poticane stanogradnje (POS) koji bi trebali biti gotovi krajem 2022. godine ili početkom 2023. godine.


 
Kupnja stanova omogućit će se građanima koji se nalaze na gradskoj Listi prvenstva na kojoj se nalazi oko 700 ljudi.


Investicija na Martinkovcu vrijedna je 54,5 milijuna kuna s PDV-om od čega je Grad Rijeka kroz vrijednost građevinskog zemljišta, uređenje komunalne infrastrukture i priključaka na infrastrukturu osigurao 4,4 milijuna kuna, iz državnog proračuna izdvojeno je oko 11,4 milijuna kuna, a 38,8 milijuna kuna odnosi se na financijska sredstva kupaca koja uplaćuju po potpisivanju Predugovora o kupoprodaji, a tijekom izgradnje stanova.


Početak radova na izgradnji stambenih zgrada očekuje se u drugom kvartalu 2021. godine, nakon izrade projektne dokumentacije i ishođenja građevinskih dozvola, a gradnja bi trebala trajati 18 mjeseci.


Vrijednost izgrađenih POS-ovih stanova preko 200 milijuna kuna

Planirane višestambene zgrade su u cijelosti identične i u svakoj će se nalaziti 30 stanova. Zgrade će se sastojati od podruma, prizemlja i četiri kata, odnosno od ukupno šest etaža. U podrumu će se nalaziti spremišta stanova, dok su prizemlje i četiri kata namijenjeni stanovanju. Svaka zgrada imati će lift i pješačku komunikaciju od podruma do četvrtog kata. Stubišta će biti smještena uz sjeveroistočna pročelja. Sukladno rješenjima iz idejnog projekta, sva parkirna mjesta nalaze se u okolišu građevine.
Podsjetimo, 2002. godine izgrađena su 93 stana POS-ova na Škurinjama, a 2004. godine 114 stanova na Srdočima, u što je za zemljište, infrastrukturu, priključke i komunalni doprinos uloženo 26 milijuna kuna. Izmjene Zakona o društvenoj poticanoj stanogradnji omogućile su da Grad Rijeka 2006. godine osnuje Agenciju za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke (APOS) koja je od svog osnutka izgradila još 379 stanova, od toga POS Rujevica I. faza 124 stana, POS Rujevica II. faza 80 stanova, POS Donja Drenova 80 stanova i POS Hostov breg I. faza 95 stanova. Ukupna vrijednost tih projekata po modelu POS-a ostvarenih putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke iznosi 222 milijuna kuna.

 


– Potpisivanjem ovog ugovora nastavljamo izgradnju POS-ovih stanova i omogućavamo riječkim obiteljima stjecanje stana u vlasništvo po relativno povoljnim uvjetima. Do sada smo izgradili 670 POS-ovih stanova i 80 stanova za potrebe Sveučilišta u Rijeci gdje smo participirali kroz zemljište i komunalnu infrastrukturu. U zadnjih nekoliko godina projekt je malo zastao zbog izmjena zakona o poticanoj stanogradnji i organizacijskih promjena, ali i zbog toga što je zakonom propisana maksimalna prodajna cijena kvadrata koja iznosi 1.350 eura. U nekoliko natječaja nismo mogli dobiti ponudu koja bi omogućila da se držimo zakonom propisanog iznosa prodajne cijene i zato smo išli na korekcije na štetu Grada Rijeke kako bi omogučili početak izgradnje. Smanjili smo cijenu zemljišta i preuzeli smo dio troškova komunalnih priključaka kako bi sve ostalo u okviru cijene od 1.350 eura po kvadratu. Problem je u tome što je zakonom propisana ista cijena i za kontinentalnu i za primorsku Hrvatsku, a troškovi gradnje su u primorskom dijelu značajno veći, pogotovo u Rijeci. Našli smo rješenje i nadam se da će 90 riječkih obitelji dobiti ključeve novih domova za godinu i pol dana, izjavio je Obersnel.


On je najavio da je sljedeća lokacija na kojoj će se nastaviti POS-ov projekt na Zametu. Izrazio je zadovoljstvo što je na natječaju posao dobila slovenska tvrtka VG 5 s kojom Grad Rijeka ima dobra iskustva jer je realizirala projekt obnove Osnovne škole Nikola Tesla, uređenje Palače šećerane, a ta tvrtka je i izvođač radova nove zgrade Gradske knjižnice u Benčiću.


– Vjerujemo da će se poštivati rokovi i da će posao biti kvalitetno odrađen kako bi 90 obitelji kupilo stanove na izuzetno atraktivnoj lokaciji na Martinkovcu, izjavio je Obersnel.


Direktor tvrtke VG 5 Nejc Hrastnik kazao je da njegovo poduzeće u ovom trenutku realizira 20 projekata, od toga dva u Hrvatskoj – novu zgradu Gradske knjižnice i bazen u Rovinju.


– Siguran sam da ćemo zahvaljujući svome iskustvu i dobrom suradnjom s investitorom odraditi posao na vrijeme i kvalitetno, uvjeren je Hrastnik.


Ravnatelj APOS-a Grada Rijeke Hrvoje Šćulac zahvalio se Gradu Rijeci na suradnji koja je omogućila pokretanje ovog projekta.


– Bili smo suočeni s nemogućnošću izbora izvođača radova zbog stalno rastućih cijena u građevinarstvu. Izradili smo novi projekt, ishodovali lokacijsku dozvolu i uz pomoć Grada Rijeke uspješno proveli natječaj za izvođača radova. Očekujemo da bi investicija trebala biti gotova krajem 2022. godine ili početkom 2023. godine. Gradnja 90 stanova na Martinkovcu dio je programa društveno poticane stanogradnje kojeg Grad Rijeka uspješno provodi putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke, s ciljem da se građanima omogući rješavanje stambenog pitanja po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih. Projektom POS Martinkovac izgradit će se tri stambena objekta s pristupnim putovima i parkirnim mjestima, te hortikulturnim uređenjem okoliša. Zgrade će se raditi na dvije čestice, na ukupnoj površini od 6.095 kvadrata, na jugoistočnom, pretežno neizgrađenom dijelu naselja Martinkovac. Ukupno će biti izgrađeno 90 stanova, odnosno 36 jednosobnih stanova s dnevnim boravkom te 54 dvosobna stana s dnevnim boravkom orijentiranih prema jugozapadu i jugoistoku, zaključio je Šćulac.