Nova žrtva Covida-19

U Rijeci je dosad preminulo šest osoba zaraženih koronavirusom. Posljednja u nizu je 77-godišnjakinja

Barbara Čalušić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Iz KBC-a Rijeka kratko su izvijestili da je preminula pacijentica osim COVID-19 imala značajna udružena patološka stanja i kronične bolesti te je liječena zbog svoje osnovne bolesti na Odjelu traumatologijeNa Odjelu traumatologije Kliničkog bolničkog centra Rijeka jučer je preminula 77-godišnjakinja koja je bila pozitivna na koronavirus. Radi se o petoj žrtvi koronavirusa s područja Primorsko-goranske županije od početka pandemije te šestoj osobi koja je od posljedica infekcije umrla u riječkoj bolnici. Iz KBC-a Rijeka kratko su izvijestili da je preminula pacijentica osim COVID-19 imala značajna udružena patološka stanja i kronične bolesti te je liječena zbog svoje osnovne bolesti na Odjelu traumatologije.


– U skladu s okolnostima i pravilima struke u tijeku su epidemiološki izvidi i provedba propisanih preventivnih mjera, poručili su iz riječke bolnice u kojoj je jučer na Klinici za infektivne bolesti zbog koronavirusa bilo hospitalizirano sedmero pacijenata, a u respiracijskom centru petero. Od sveukupno 12 osoba koje su zbog koronavirusa hospitalizirane u riječkoj bolnici, njih troje je na respiratoru.


U jednom od posljednjih zabilježenih žarišta epidemije u PGŽ-u, u Domu za starije u Delnicama, jučer nije bilo novih slučajeva zaraze, dok je na području cijele Županije zabilježeno deset novih slučajeva zaraze od kojih se šestero tretira kao kontakte ranije zaraženih osoba. Ozdravilo je čak 28 osoba, što se može pripisati skraćivanju trajanja vremena izolacije s 14 na deset dana.
Naime, jučer su u Hrvatskoj zabilježena 204 nova slučaja zaraze, a čak 828 osoba je ozdravilo te je kao razlog velikom skoku oporavljenih navedena činjenica da je vrijeme izolacije skraćeno s 14 na deset dana. Od posljedica koronavirusa, prema podacima Nacionalnog stožera Civilne zaštite, umrle su dvije osobe u Zagrebu – 79-godišnjakinja i muškarac u dobi od 76 godina. Jučerašnjoj statistici Nacionalnog stožera nije pribrojena pacijentica koja je preminula u riječkoj bolnici.


Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio kako je tzv. ljetnom valu epidemije koronavirusa u Hrvatskoj zabilježeno ukupno 146 preminulih osoba. U HZJZ-u ističu kako je većina preminulih osoba imala značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Prosječna dob umrlih u ovom valu epidemije iznosi 76,3 godina, a nešto više od polovine umrlih, njih 83, preminulo je na respiratoru. Broj smrtnih slučajeva u posljednjih tjedan dana iznosi 26, dok je ukupna stopa smrtnih slučajeva na milijun stanovnika 61,9. Broj novih slučajeva na intenzivnoj njezi na 100.000 stanovnika u posljednjih tjedan dana iznosio je 0,49.