Državna matura

U Primorsko-goranskoj županiji na prvom obaveznom ispitu danas 2.197 maturanata

Ingrid Šestan Kučić

Ispite mature ove će godine pisati 751 učenik gimnazijskog programa te 1.446 učenika ostalih škola, dok je ukupno u 32 srednje škole PGŽ-a ove školske godine 2.345 učenika privelo kraju svoje srednjoškolsko obrazovanjeUkupno 32 tisuće maturanata diljem Hrvatske danas će sjesti u školske klupe i pristupiti prvom ovogodišnjem ispitu državne mature, a riječ je o ispitu iz hrvatskog jezika. Među njima su i učenici primorsko-goranskih srednjih škola, njih 2.197 koji su prijavili ispite državne mature na ljetnom roku, što je 14 maturanata više nego u prošlogodišnjem ljetnom roku. Ispite mature ove će godine pisati 751 učenik gimnazijskog programa te 1.446 učenika ostalih škola, dok je ukupno u 32 srednje škole Primorsko-goranske županije ove školske godine 2.345 učenika privelo kraju svoje srednjoškolsko obrazovanje.


Brojne razlike


Ove je godine prijavljeno 120.430 ispita mature koji će se pisati u 369 škola i ispitnih centara. Naime, kandidati koji ove godine nisu maturanti, a takvih je oko 6.500 tisuća, ispite mature pisat će u ispitnim centrima, koji se nalaze u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Slavonskom Brodu i Rijeci.


Ovogodišnja, jedanaesta, državna matura uvelike se razlikuje od dosadašnjih, a s obzirom na epidemiološku situaciju okarakterizirat će je daleko stroži uvjeti provedbe nego prijašnjih godina. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja izdao je Pravila o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature, a ta su pravila izvanredno ove godine usklađena i s epidemiološkim uputama HZJZ-a. Osim strogih epidemioloških mjera u odnosu na prošlu godinu nekoliko je manjih izmjena, kao što je pravilo da učenik koji s uspjehom želi položiti ispit iz hrvatskog jezika A i B razine mora biti prisutan na oba dijela ispita – i testu i eseju. Ta je napomena uvedena jer od ove godine učenici ne moraju zadovoljiti minimalni prag na eseju, ali ne postoji mogućnost nedolaska na neki od ta dva dijela ispita. Druga od većih novosti koje vrijede za ovu godinu je procedura uoči ispita obaveznih predmeta iz čijih je kataloga uklonjeno gradivo drugog polugodišta. Kako su ispiti bili gotovi prije donošenja te odluke, prije početka ispita dežurni će nastavnici pročitati zadatke koje učenici ne moraju rješavati te ih zapisati na ploču. Ti se zadaci neće vrednovati, a način bodovanja prilagodit će se predviđenom broju bodova za ispit.
Novost za ovu godinu je i da zbog epidemiološke situacije učenici donose vlastitu kemijsku olovku na ispit i flomastere na ispit iz likovne umjetnosti. Ako neki učenik nema kemijsku olovku, dobiva je od nastavnika iz pričuve te je treba ponijeti sa sobom. Također, u odnosu na prošlu godinu dežurni nastavnici na hodniku imaju novo zaduženje, a to je da osim praćenja događaja na hodniku moraju provjeravati sanitarne prostorije nakon što su ih koristili učenici koji su izašli s ispita. Prema trenutačno važećim uputama HZJZ-a učenici će u prostoriji morati sjediti s dva metra razmaka, a učenik sa sobom na ispit mora ponijeti osobnu iskaznicu, a na stolu smije imati još i pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom, bočicu s vodom u prozirnoj ambalaži bez naljepnice te ispitne materijale. Strogo je zabranjeno u blizini radnog mjesta imati mobitel ili druge elektroničke audio i vizualne uređaje, poput pametnog sata. U slučaju posjedovanja takvih uređaja, pristupniku se izriče mjera poništavanja svih položenih ispita i zabrana polaganja ostalih ispita u tom ispitnom roku. Pravila NCVVO-a nalažu i da nastavnici promatraju učenike tijekom pisanja te da u slučaju sumnje na posjedovanje nedopuštenog uređaja učenika na trenutak mogu izvesti iz ispitne prostorije te provjeriti ima li kod sebe nedopušteni uređaj.


Najstrože kazne


Najstrožom kaznom poništavanja položenih ispita i zabrane polaganja ostalih ispita u tom roku kažnjava se i predavanje uratka drugog pristupnika, nedopušteno posjedovanje ispitnih materijala te zamjena identiteta pristupnika. Nedopuštena ponašanja na ispitu su i nepridržavanje uputa dežurnoga nastavnika, upisivanje neprimjerenih znakova ili neprimjerenih sadržaja u ispitni test, nepridržavanje uputa o uporabi propisanoga pribora, osvrtanje, razgovaranje, odnosno sporazumijevanje, ometanje tijeka ispita, narušavanje tajnosti identiteta pristupnika potpisivanjem punim imenom i prezimenom ili na neki drugi način koji omogućava identifikaciju te prepisivanje ili dopuštanje prepisivanja.


Ovogodišnja je državna matura podijeljena u dva bloka, a u prvom bloku koji počinje danas i traje do 24. lipnja pisat će se ispiti iz obaveznih predmeta mature, dok će se u drugom bloku, od 25. lipnja do 3. srpnja, polagati izborni ispiti, a riječ je o ispitima iz psihologije, logike, informatike, fizike, biologije, kemije, sociologije, povijesti, filozofije, geografije, glazbene umjetnosti. likovne umjetnosti, politike i gospodarstva, vjeronauka te etike. Konačna objava rezultata državne mature bit će 20. srpnja.


U Rijeci najviše zanimanja za logopediju, psihologiju, fizioterapiju, primaljstvo…


Nakon državne mature maturante čekaju još i upisi na fakultete, a prema posljednjim podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje kada su u pitanju studijski programi riječkog Sveučilišta koji su u samom interesu maturanata prvo mjesto po omjeru broja upisnih mjesta i prijava zauzima novi studijski program logopedije. Za 30 mjesta tog programa prijavilo se 634 kandidata, a gotovo jednak interes vlada i za studij psihologije Filozofskog fakulteta koji upisuje 42 studenata te je zaprimio 825 prijava. U samom vrhu interesa je i studij fizioterapije Fakulteta zdravstvenih studija gdje se za 30 mjesta prijavilo 728 maturanata, a pored tog programa na istom fakultetu visoko kotira i studij radiološke tehnologije na kojem se za 20 mjesta prijavilo 532 kandidata, kao i studij primaljstva koji je za istu upisnu kvotu zaprimio 229 prijava.


Na listu najpoželjnijih riječkih studijskih programa ulazi i studij dentalne medicine Fakulteta dentalne medicine čijih 30 upisnih mjesta želi upisati 562 maturanata, kao i studij medicine Medicinskog fakulteta gdje se za 130 upisnih mjesta prijavilo 1.436 maturanata. U samom vrhu našao se i studij glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti za čijih se 12 upisnih mjesta prijavilo 112 maturanata.