Brinu za sigurnost

U PGŽ ovog ljeta četvero stranih policajaca, stigli iz Bavarske, Slovačke i Slovenije

Hina

Foto PU primorsko-goranska

Foto PU primorsko-goranska

Prošle je godine na području Primorsko-goranske županije boravilo devet stranih policijskih službenika, a ove ih je godine manje zbog pandemije koronavirusaNa području Primorsko-goranske županije ovog ljeta boravi četvero policajaca iz inozemstva, a na konferenciji za novinstvo u četvrtak u Rijeci se predstavilo njih troje.


Tijekom kolovoza na području primorsko-goranske Policijske uprave borave policijska službenica iz Bavarske Marijana Kobas, na radu u Policijskoj postaji Mali Lošinj Cres, policijski službenik iz Slovačke Roman Hajek, koji je u Crikvenici, te policijski službenik iz Slovenije Ladislav Marentič, koji je u Policijskoj postaji Krk od 16. srpnja do 17. kolovoza.


Zamjenik načelnika primorsko-goranske Policijske uprave Hari Brnad zaželio je dobrodošlicu kolegama iz Bavarske, Slovačke i Slovenije, ističući da se takva policijska suradnja provodi od 2006. godine u sklopu projekta „Sigurna turistička sezona“.
Voditelj Službe za javni red Vlado Haramija rekao je da su strani policijski službenici u ophodnjama s kolegama iz policijskih postaja u koje su raspoređeni te da pomažu u što boljoj komunikaciji s turistima iz svojih zemalja, a po potrebi sudjeluju i u kriminalističkim istraživanjima.


U prošloj smjeni u Policijskoj postaji u Crikvenici tijekom srpnja boravila je i radila policijska službenica iz Slovačke Miroslava Adamovič.


Marijana Kobas, koja prvi put sudjeluje u tom projektu, rekla je da su joj dosadašnja iskustva izrazito pozitivna te da turisti iz Njemačke pozitivno reagiraju na policijsku odoru službenika iz svoje zemlje.


Roman Hajek je četvrti put na ljetnoj službi u Hrvatskoj. Ističe kako mu se turisti iz Slovačke najčešće obraćaju zbog izgubljenih dokumenata, a traže i informacije vezane uz epidemiološku situaciju.


Ladislav Marentič iz Slovenije, koji među svojim kolegama iz drugih zemalja najdulje boravi na Kvarner, dobiva najviše upita i pomaže u mnogim situacijama u prometu, a svojim kolegama iz Hrvatske može pomoći pri određenim provjerama, što ubrzava postupke.


Prošle je godine na području Primorsko-goranske županije boravilo devet stranih policijskih službenika, a ove ih je godine manje zbog pandemije koronavirusa.