Zaštita mladih

U PGŽ cijepe djecu od 12 do 18 godina, iz Zavoda za javno zdravstvo poslali poziv roditeljima

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Roditelji mogu prijaviti djecu za cijepljenje kod liječnika školske medicine ili izravno u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvoOrganiziranom akcijom cijepljenja u riječkom Centru Zamet u nedjelju je nastavljeno cijepljenje djece uzrasta od 12 do 18 godina u Primorsko-goranskoj županiji. Pfizer cjepivo u nedjelju je tako primila grupa od desetak školske djece u dobi od 12 do 15 godina, mahom kroničnih bolesnika, koji su došli u pratnji svojih roditelja.


Od voditeljice Odjela školske i sveučilišne medicine županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nataše Dragaš-Zubalj doznajemo da se pristupilo na način da su liječnici školske medicine poslali obavijest školama, s pozivom za cjepljenje djece, ponajprije kroničnih bolesnika.


Objasnila je i da je ovo nastavak cijepljenja mlađe populacije nakon što je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) 28. svibnja ove godine odobrila cjepivo proizvođača BioNTech i Pfizer za primjenu u djece u dobi između 12 i 15 godina.
​Prim. dr. Dragaš-Zubalj podsjetila je da se s cijepljenjem studentske populacije na razini Primorsko-goranske županije, odnosno Nastavnog zavoda za javno zdravstvo započelo još u ožujku ove godine, kada su obuhvaćeni studenti medicinskih usmjerenja.


Potom se u svibnju krenulo s ostalom studentskom populacijom, a nakon što je HALMED odobrio Pfizer/BioNTech, cijepiti su se počela i djeca od 12 do 15 godina.


Za ovu skupinu djece, navodi prim. dr. Dragaš-Zubalj, primitak druge doze cjepiva predviđen je tri tjedna nakon prve doze upravo radi boljeg imunološkog odgovora. Za djecu u dobi od 16 godina i više, druga doza daje se u razmaku od tri do šest tjedana od prvog cijepljenja.


Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pozvali su i roditelje zdrave djece da se prije početka nove školske godine odazovu i cjepivom zaštite djecu, a tako i ostale članove obitelji.


Roditelji mogu prijaviti djecu za cijepljenje kod liječnika školske medicine ili izravno u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.


Stanje s koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji u nedjelju je bilo u znaku »desetke«. Dobra je strana što se već deseti dan uzastopno nema preminulih od korone, a od ukupno 486 testiranih osoba, njih deset detektirani su kao novooboljeli.


Ozdravilo je 18 osoba, pa broj aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 sada iznosi 163 i dnevno pada. I u KBC-u Rijeka sve je manje covid-pacijenata, u nedjelju ih je bilo 15, od kojih je jedna osoba na respiratoru.