Izložba u Kružnoj ulici

Sajam studentskih radova: Od klasičnog slikarstva, akvarela, skulptura i digitalne umjetnosti do nakita i odjeće

Katarina Bošnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na sajmu su se mogle vidjeti sve vrste radova od klasičnog slikarstva, akvarela, skulptura i digitalne umjetnosti do ručno rađenog nakita i odjeće 


RIJEKA Nakon iznimnog uspjeha projekta “Rijeka umjetnosti” koji je bio dio službenog programa otvorenja EPK Rijeka 2020 te obostranog zadovoljstva izlagača i publike, u Kružnoj ulici napokon se nastavlja u sličnom tonu. Danas je u 15 sati u Galeriji Studentskog kulturnog centra otvoren Sajam studentskih radova na kojem je svoje najbolje radove izložilo više od 20 umjetnika i umjetnica koji su svoje radove na jedan dan iz svojih ateljea preselili na zidove.


Na sajmu su se mogle vidjeti sve vrste radova od klasičnog slikarstva, akvarela, skulptura i digitalne umjetnosti do ručno rađenog nakita i odjeće, a cjelodnevno druženje spojilo je ljubitelje umjetnosti sa studenticama i studentima umjetnosti koji su se predstavili riječkoj publici. Studentica Linda Korotaj na sajmu je predstavila svoje skulpture koje radi još od 16. godine.


Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN
– Radovi su rađeni od gline, neki samo od nje a neki i od stakla i tkanine. Ovdje su izložena samo tri, ali imam ih sto doma, većinom su jednobojni s nekim iznimkama i detaljima u drugoj boji, ali nikada više od tri boje. Inspiracija je došla u snu sa 16 godina, a sada imam 23 i kad god sam si u životu trebala nešto objasniti o emocijama, kako funkcionira svijet i koju odluku odabrati što se tiče školovanja, posla i sličnog, sve sam si objašnjavala kroz taj lik koji sam prvo počela crtati i onda sam ga napravila u glini – objasnila je Linda.


Cilj je izložbe povećanje vidljivosti studentskih radova u lokalnoj zajednici te povezivanje APURI studentica i studenata sa širom javnosti. Tijekom jednodnevnog događaja izlagačice i izlagači će prikazati svoje radove, povezati se s građankama i građanima te potencijalno stvoriti prostor za buduće suradnje. Također, izložbom se nastoje stvoriti prilike za nova poznanstva, zabavu, učenje, razgovor, ali svi zainteresirani imali su priliku pronaći originalno i unikatno umjetničko djelo kojeg su mogli ponijeti kući. Odmah pri ulasku u Galeriju, na zidu su se isticala i tri rada koja su nastala digitalnim putem, a koje je radila studentica Anja Krizmanić.


Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN


– Radovi su nastali digitalnim putem, jer to je zapravo moj glavni medij u izražavanju. Dosta sam bila inspirirana s aktualnim ratnim stanjem u Ukrajini, prikazala sam zapravo nekakvu malo morbidnu blisku mogućnost kakva bi ona mogla biti, a figurativne likove sam popratila s primarnim bojama da dobijem akcent na samim likovima. Za jedan rad mi trebaju neka dva do tri sata, a osim ovoga se bavim i tradicionalnom umjetnošću, fotografijom i što više medija koji su mi pri ruci – kazala je Anja.


Radove su izložili: Anja Krizmanić, Nora Bolanča, Dominik Višnjić, Matea Katić, Karla Unušić, Antonela Brenko, Tonka Špoljar, Vanna Janković, Linda Korotaj, Doria Valković, Paula Krnjić, Maja Mičić, Lana Deković, Lea Labrović, Ana Marija Lončar, Petra Arežina, Mariana Ban, Filip Novak, Claudia Kuzmić, Mirna Gusić, Kristina Čehulić, Juraj Makarun, Edo Hrženjak, Matea Zeman, Josipa Baljak i Nikolina Janjić. Sajam je trajao do 20 sati nakon čega je druženje nastavljeno uz “Sve boje jazza”.


Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN