Iduće godine dozvole

U Kraljevici se sprema milijunska investicija. Na mjesto stare bolnice dolazi hotel s pet zvjezdica

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Radovi će trajati dvije godine, vrijednost zahvata je više od 37 milijuna kuna, te se očekuje otvaranje više od 40 novih radnih mjesta, najavljuju investitori iz Liburnia Groupa. Projekt bi uskoro trebao dobiti konzervatorsko odobrenjeKRALJEVICA – To nije mrtvo slovo na papiru, ni projekt na dugačkom štapu – Kraljevica dobiva prvi ekskluzivni hotel s pet zvjezdica, a već ove godine počinje rekonstrukcija zgrade nekadašnje stare bolnice koja će postati luksuzni hotel.


Projekt rekonstrukcije starog hotela Liburnia u Kraljevici u zadnjoj je fazi dobivanja odobrenja konzervatorskog odjela. Kako doznajemo u razgovoru s investitorima, nakon ishodovanja građevinske dozvole koja se očekuje početkom 2022. godine, započet će radovi koje će trajati dvije godine, na rekonstrukciji zgrade stare bolnice koja će postati luksuzni hotel s pet zvjezdica. Vrijednost investicije iznosi više od 37 milijuna kuna, te se očekuje otvaranje više od 40 novih radnih mjesta.


Otvoren cijelu godinu


Investitori iz Liburnia Groupa ističu kako uskoro započinje potpuna rekonstrukcija objekta uz poštovanje najstrožih konzervatorskih uvjeta. Riječ je o albanskoj tvrtki registriranoj i u Zagrebu, koja radi po cijeloj Europi. Planiranom rekonstrukcijom, navode, objektu će se vratiti prvobitni sadržaj hotela, uz zadržavanje postojeće strukture i vanjskog izgleda zgrade. Investitori kažu da im je cilj stvaranje novog motiva za dolazak gostiju u Kraljevicu, uz kvalitetnu simbiozu sa zajednicom, vraćanje starog sjaja i namjene hotela, uz poštovanje specifičnosti i kulturne baštine Kraljevice.
– Sigurni smo da Kraljevica i hotel Liburnija imaju velik potencijal i zato smo se odlučili upravo za ovu investiciju. Investicijom većom od 37 milijuna kuna uredit ćemo hotel standarda pet zvjezdica koji će biti otvoren tijekom cijele godine. Hotel će imati ukupno 27 smještajnih jedinica veličine od 55 do 130 četvornih metara, od čega 3 premium apartmana i 24 sobe. Gostima hotela i posjetiteljima bit će na raspolaganju dva bara i restoran, dva bazena, kao i moderna spa & wellness zona. Objekt će imati i vlastiti prilaz i podzemnu garažu, tako da dolazak gostiju nikako neće ometati redovan promet Kraljevicom. S obzirom na povoljan geografski položaj, izravan pristup marini i prilaz otvorenom moru, kao i neposrednu blizinu remontnog brodogradilišta, očekujemo da će hotel privući i nautičare, ističe predstavnik investitora Bedri Prishtina.


Projekt budućeg hotela potpisuju arhitekti poznatog studia Mikuš-Pag iz Zagreba. Prilikom izgradnje i rada hotela poštovat će se najviši ekološki i standardi održivosti.


Propadanje i devastacija


Podsjetimo, hotel Liburnia izgradio je Philipp Ritter von Olschbaur iz Beča 1904. godine, u neposrednoj blizini dvorca Nova Kraljevica. Objekt je predstavljao klasični secesijski stil gradnje, te je odmah bio prepoznat kao jedan od najljepših objekata na cijelom Kvarneru. Kraljevica je bila na turističkoj karti poznata upravo po ovom velikom i raskošnom kompleksu. Nakon 1911. pa sve do 1991. godine zgrada je korištenja kao ortopedska bolnica, nakon čega započinje propadanje i devastacija objekta koji je od 1991. godine izvan funkcije.


– Kraljevica se nalazi na morskom čvorištu. Predstavlja i vrata Europe – put prema Austriji i Italiji, ali i vrata Jadrana koja povezuju cijeli svijet s našim morem. Siguran sam da će hotel Liburnija predstavljati značajan iskorak u razvoju naše turističke ponude. Ujedno je ovo i signal drugim investitorima i poziv za buduće investicije. Grad će učiniti sve potrebno da zajedno s investitorom projekta sačuvamo našu baštinu, ali i omogućimo kvalitetan suživot naših stalnih stanovnika i gostiju ulaganjem u infrastrukturu, ističe gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.