Značajan dan

U Klani otvoreno reciklažno dvorište

Biljana Savić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Općina Klana je prva građanima podijelila spremnike za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, a sada će mještanima biti omogućeno i odvajanje svih frakcija otpada i ponovno recikliranjeKLANA – Stanovnici Općine Klana jučer su dobili vlastito reciklažno dvorište, nedaleko od centra naselja Klana u Radnoj zoni Klana.


Reciklažno dvorište Klana otvorili su načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić i Hrvoje Kogoj, predstavnik komunalnog društva Čistoća d.o.o.


– Ovo je velik dan za općinu Klana, završen naš najveći projekt u proteklom mandatnom četverogodišnjem razdoblju. Ovime je općina Klana nadogradila i završila svoj sustav gospodarenja otpadom. Općina Klana je prva jedinica lokalne samouprave koja je podijelila spremnike za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, a na ovaj će način mještanima biti omogućeno i odvajanje svih frakcija otpada i ponovno recikliranje, kazala je klanjska načelnica, a Kogoj je naglasio da je klanjsko 6. reciklažno fiksno dvorište kojim upravlja KD Čistoća.
– Jako smo zadovoljni što je reciklažno dvorište otvoreno i u Klani, gdje smo zaokružili sustav gospodarenja otpadom. Ovo reciklažno dvorište otvoreno je za sve mještane o pćine Klana gdje mogu odložiti količinu otpada razumnu za kućanstvo, kazao je, dodavši da su građani drugih jedinica lokalne samouprave dobro prihvatili reciklažna dvorišta, pa da će tako biti i s građanima Klane.


Projekt Reciklažno dvorište Klana vrijedan je 2.142.875,00 kuna, od kojih 1.821.433,75 kuna, odnosno 85 posto sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Preostalih 15 posto financirala je Općina Klana iz vlastitih sredstava. Projekt Reciklažno dvorište Klana uključuje izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta na području Općine Klana, sa svrhom doprinosa povećanju stope prikupljenog komunalnog otpada. Sama svrha projekta je pridonijeti ostvarenju ciljane stope recikliranja iz plana gospodarenja otpadom republike Hrvatske, a kroz izgradnju potrebne infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada (reciklažno dvorište) utjecati na svijest lokalnog stanovništva o važnosti odvojenog prikupljanja otpada, zaštite okoliša i ulozi reciklažnih dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom. Reciklažnim dvorištem upravljat će komunalno društvo Čistoća, a radom započinje 6. travnja ove godine i obvezuje se u dane rada reciklažnog dvorišta zaprimati otpad prema sljedećem rasporedu – ponedjeljak, utorak, petak od 8 do 15 sati, srijeda i četvrtak od 13 do 20 sati te subota od 8 do 13 sati.