POMOĆ NAJMLAĐIMA

U Kastvu promoviran EU projekt podrške djeci s teškoćama u razvoju: “Za sretnije djetinstvo”

Biljana Savić

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Kastavski gradonačelnik Matej Mostarac ocijenio je da su ovakvi projekti nešto što izaziva dodatno zadovoljstvo, sreću i veselje pri realizaciji, a pogotovo kad se sredstva odobre.KASTAV – U Kastvu je održana početna konferencija za medije na temu EU projekta “Podrška djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa – Za sretnije djetinjstvo”. Riječ je o projektu za kojeg je Općini Viškovo i partnerima Gradu Kastvu i Dječjem vrtiću Zlatna ribica iz Kostrene putem ITU mehanizma iz Urbane aglomeracije Rijeka odnosno Europskog socijalnog fonda odobreno 100-postotno financiranje u iznosu od 2.469.954,58 kuna.


Svrha ovog projekta je osigurati rehabilitacijske tretmane i mobilni tim djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa te im omogućiti i uključivanje u sportske aktivnosti. Projekt će trajati dvije godine, a vrijedan je gotovo 2,5 milijuna kuna.
– Dodatnu vrijednost daje mu tema kojom se bavi jer su nam ciljana skupina djeca. Ovom smo se temom pozabavili jer pratimo situaciju na terenu i vidjeli smo da imamo problematičnu skupinu djece u teškom socijalno-ekonomskom statusu, djecu koja nisu uključena u sve vrtićke i školske programe, djecu s problemima u ponašanju i teškoćama u razvoju. To je izrazito osjetljiva skupina, a sve projektne aktivnosti smo posložili da osiguramo podršku upravo ovoj ciljnoj skupini. Kao članovi Urbane aglomeracije Rijeka nastojat ćemo da se aktivnosti prošire i na ostale jedinice lokalne samouprave koje su članice Urbane aglomeracije Rijeka, istaknula je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.


Kastavski gradonačelnik Matej Mostarac ocijenio je da su ovakvi projekti nešto što izaziva dodatno zadovoljstvo, sreću i veselje pri realizaciji, a pogotovo kad se sredstva odobre.
– Bavimo djecom kao najosjetljivijim dijelom društva, posebno djecom kojima treba posebna skrb, a uključit ćemo ih i u sportske aktivnosti. A, odlično je što zajednički rješavamo sve izraženiji problem, jer zajedno rade tri jedinice lokalne samuouprave i nema selektivnog pristupa problemu. Kastav, Viškovo i Kostrena već sada imaju nadstandarde u pedagoškom pristupu, zavidnu razinu didaktičke opreme, a sve to ćemo ovim projektom dodatno poboljšati, naglasio je Mostarac.
Ravnatelj Dječjeg vrtića Zlatna ribica iz Kostrene Stanko Vučetić rekao je da u novije vrijeme imamo sve više djece s posebnim potrebama, a paralelno s tim i djece s teškoćama u ponašanju i razvoju koja nemaju adekvatno riješeno pitanje socijalne skrbi.
– Ovaj projekt ima veliku vrijednost, a to je mobilni tim stručnjaka koji će biti podrška djeci, roditeljima, odgajateljima i stručnom timu, jer ćemo u kratkom vremenu moći dobiti prave informacije i korake na koji način pristupiti djetetu s teškoćama. Nadam se da će ovaj projekt dati odgovor na koji način prevenirati ove probleme kako bi u budućnosti što manje djece imalo poteškoće”, istaknuo je Vučetić.


Voditeljica Odsjeka ureda načelnika Općine Viškovo Irena Gauš rekla da je u tijeku javna nabava za uređenje i opremanje senzorne sobe u sklopu koje će se urediti rehabilitacijski kabinet u kojem će funkcionirati rehabilitacijski tim.
– Objekt će biti prilagođen i osobama smanjene pokretljivosti. Sportski dio će se odvijati u Viškovu i Kastvu, a u sklopu projekta imamo osigurana sredstva za trenere atletske škole i škole trčanja. Osim toga, osigurana su i sredstva za nabavu didaktičke opreme za djecu u Viškovu, Kastvu i Kostreni, ali i sredstva za najam vozila. Po završetku projekta, sva ta oprema i naučeno znanje ostat će kao trajna vrijednost, naglasila je Gauš.


Kao što smo ranije već izvijestili, usklopu projektnih aktivnosti formirat će se i kvalitetan prostor za provođenje rehabilitacijskih tretmana unutar kojeg će se urediti senzorna soba, a bit će formiran i mobilni tim u sastavu psihologa, socijalnog pedagoga i socijalnog radnika, dok će se za rehabilitacijske tretmane u sklopu senzorne sobe i kabineta angažirati defektolog, logoped i psiholog. Didaktička oprema nabavit će se i za područje Kastva te Kostrene. Projekt će imati i svoj sportsko-rekreacijski segment jer će se angažirati treneri za organizaciju atletske škole i škole trčanja. Dodatna vrijednost projekta jest njegov inkluzivan pristup, jer će se sportskim aktivnostima omogućiti djeci s teškoćama u razvoju i djeci urednog razvoja da se zajednički uključe u sportske aktivnosti.