Novi kadrovi

U Domu zdravlja PGŽ-a trenutno je na specijalizaciji 51 liječnik

Barbara ČalušićU Domu zdravlja Primorsko-goranske županije trenutačno je na specijalizaciji 51 liječnik, od čega je 11 specijalizacija financirano iz Europskog socijalnog fonda i sredstava Ministarstva zdravstva putem projekta »Specijalističko usavršavanje doktora medicine« ukupne vrijednosti projekta oko 11 milijuna kuna. Tri specijalizacije iz ginekologije i opstetricije te pedijatrije financira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.


Dom zdravlja PGŽ-a iz vlastitih izvora financira ukupno 34 specijalizacije čiji je godišnji prosječni trošak po specijalizantu oko 180.000 kuna. Time će se u petogodišnjem razdoblju uložiti oko 31 milijun kuna u specijalizacije iz obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije, medicine rada i sporta te kliničke radiologije, fizikalne medicine i rehabilitacije, dermatologije i venerologije, endodoncije s restauratornom stomatologijom, paradontologije, ortodoncije, oftalmologije i optometrije, gerijatrije, psihijatrije i medicinske biokemije.


Nedavnim natječajem između 35 kandidata odabrano je osam budućih specijalista obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije i kardiologije. Uz spomenute specijalizacije, troje liječnika Doma zdravlja PGŽ-a je na subspecijalizaciji iz područja kardiologije, dječje i adolescentne psihijatrije te dječje alergologije i kliničke imunologije.
Temeljem Nacionalnog plana specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za razdoblje 2020. – 2024. godine, Dom zdravlja PGŽ-a će raspisivati natječaje za pet specijalizacija godišnje iz obiteljske medicine.


Također, Dom zdravlja PGŽ-a sudjeluje i u edukaciji medicinskih sestara, jer se trenutačno na Fakultetu zdravstvenih studija usavršava ukupno deset medicinskih sestara.