Teška situacija

Trećina hospitaliziranih u KBC-u Rijeka ima teške kliničke slike. Od idućeg tjedna u ispomoć stižu novi kadrovi

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Dolaze kadrovi iz Thalassotherapije Opatija i Thalassotherapije Crikvenica te jedan tim Klinike za ortopediju u LovranuRavnatelj riječke bolnice Alen Ružić objasnio je da, pored 16 bolesnika koji su trenutno smješteni u Centralnom respiracijskom centru, među kojima je njih 12 na liječenju na respiratoru, Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju na Sušaku funkcionira kao sekundarni respiracijski centar, odnosno kao postintenzivna njega te se i tamo nalaze pacijenti s teškim kliničkim slikama.


– Ukupno, ako zbrojimo ta dva odjela, u KBC-u Rijeka nalazi se 35 bolesnika s teškim kliničkim slikama ili 30 posto ukupnog broja hospitaliziranih. Ostali bolesnici koji imaju srednje tešku kliničku sliku raspodijeljeni su na način da se na Klinici za infektivne bolesti nalazi njih 23, na Klinici za otorinolaringologiju 18, a na Odjelu nefrologije 26. Trenutačno i na Klinici za psihijatriju imamo devet bolesnika i na Klinici za pedijatriju njih dvoje. Tu je uglavnom riječ o COVID-pozitivnim bolesnicima koji imaju neki drugi razlog zbog kojeg su hospitalizirani, pojasnio je Ružić koji se posebno osvrnuo na porast broja bolesnika u KBC-u Rijeka. Naime, prije dvadeset dana u KBC-u Rijeka bilo je hospitalizirano 63 COVID-bolesnika. U dvadeset dana broj bolesnika porastao je za 50 što iznosi porast od 79 posto.
– Za bolnički sustav poput KBC-a Rijeka to je velik porast i mi smo na njega spremni. Ovog trenutka imamo više od stotinu kreveta koji su spremni za prihvat novih bolesnika. Međutim, moram podsjetiti da se brinemo od svim drugim hitnim stanjima te o onkološkim bolesnicima, a onkološki program uspješno održavamo. Te okolnosti za nas predstavljaju jedan veliki teret koji uspijevamo nositi – a to ne govorim kurtoazno, nego iskreno – isključivo velikim naporima svih djelatnika KBC-a Rijeka koji kontinuiranom reorganizacijom na najbolji način uspijevaju zadovoljiti sve te potrebe, naglasio je Ružić.


Novi kadrovi stižu u pomoć KBC-u Rijeka


Od idućeg tjedna prema dogovoru na županijskoj razini o funkcionalnoj integraciji bolnica u pandemiji u pomoć KBC-u Rijeka dolaze kadrovi iz Thalassotherapije Opatija i Thalassotherapije Crikvenica te jedan tim Klinike za ortopediju u Lovranu.
– Radi se o deset posto ukupnog broja medicinskog osoblja koje te ustanove imaju. To su ustanove koje su kapacitetom i brojem zaposlenih bitno manje od KBC-a Rijeka, no nama je ta suradnja značajna te osim stručne pomoći to nam je i važna poruka o regionalnom jedinstvu u teškom zadatku zbrinjavanja svih zdravstvenih potreba. Već od ponedjeljka dolazi nam anesteziološki tim iz Klinike za ortopediju Lovran koji će nam pomoći da održimo operativni program bolesnika na stopostotnoj razini. Imamo i preko 170 studenata volontera s Medicinskog fakulteta, ali i s drugih fakulteta te broj studenata koji volontiraju u radu s COVID bolesnicima prelazi 200, rekao je Ružić ističući kako vjeruje da će u ovoj krizi studenti-volonteri na siguran način steći nove korisne kompetencije.