Svjetski dan nepušenja

Trebamo hranu, a ne duhan: Kod djece razvijati svjesnost o ovisnosti o duhanskim proizvodima

Barbara Čalušić

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC

NZJZ PGŽ-a obilježio Svjetski dan nepušenja i završetak provođenja ciklusa radionica "Trening životnih vještina"RIJEKA – Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na Korzu je obilježio Svjetski dan nepušenja i završetak provođenja ciklusa radionica “Trening životnih vještina”, koji se od 2005. godine provodi u više od 50 osnovnih škola Primorsko-goranske županije.


Gotovo polovina, odnosno 23 osnovne škole nalaze se u Rijeci.


– Zahvaljujem Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji na podršci u zajedničkom obilježavanju Svjetskog dana nepušenja te podršci u provedbi programa “Trening životnih vještina”, čiji je ciklus za ovu školsku godinu upravo završio.
Mi kao institucija sustavno radimo na prevenciji bolesti u općoj populaciji te prevenciji i smanjenju različitih štetnih i rizičnih ponašanja, pogotovo u mlađoj populaciji, a smanjenje ovisnosti o duhanskim proizvodima svakako je, u smislu prevencije, jedan od imperativa djelovanja Zavoda, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Željko Linšak.Svake godine u ovom programu sudjeluje 500 razreda i gotovo 10.000 djece, a program “Trening životnih vještina”, osim pružanja informacija o štetnosti rizičnih ponašanja i konzumiranja cigareta, alkohola i droge, učenicima pomaže i razviti samopouzdanje, socijalne i druge životne vještine u svakodnevnom donošenju odluka i suočavanju s pritiskom okoline.


Inače, ovogodišnji Svjetski dan nepušenja Svjetska zdravstvena organizacija obilježava pod nazivom “Trebamo hranu, a ne duhan”, a slogan ukazuje na rastuću krizu u području proizvodnje hrane potaknutu sukobima i ratovima, klimatskim šokovima te ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije COVID-19.


Povodom obilježavanja na postamentima na Korzu izloženi su i tematski učenički radovi s ciljem podizanja svjesnosti o ovisnosti o duhanskim proizvodima.