Otvorenje sezone

Tradicionalna dodjela Nagrada publike u HNK-u Ivana pl. Zajca: Najbolja predstava “Čelične magnolije”

Kim Cuculić

foto: HNK Ivan pl. Zajc

foto: HNK Ivan pl. Zajc

Nagradu publike "Galiano Pahor" za najbolje ostvarenu mušku ulogu u programu Hrvatske drame dobili su Nikola Nedić i Mario Jovev za kolektivnu igru u predstavi "Poljubi me, Kato".RIJEKA – Nakon završetka kratke predsezone, novu sezonu u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca svečano je otvorio mjuzikl “Baciami, Cate” ansambla Talijanske drame. U sklopu premijere održana je i tradicionalna dodjela Nagrada publike za najbolja umjetnička ostvarenja u “Zajcu” u sezoni 2020./2021. Nagrada “Đuro Rošić” za najbolju predstavu pripala je “Čeličnim magnolijama” Roberta Harlinga u režiji Renate Carole Gatice. Nagrada publike “Zlata Nikolić” za najbolju predstavu Hrvatske drame dodijeljena je također “Čeličnim magnolijama”. Nagradu publike “Andreja Blagojević” za najbolje ostvarenu žensku ulogu u programu Hrvatske drame dobila je Tanja Smoje za ulogu u predstavi “Opasne veze”.


Nagradu publike “Galiano Pahor” za najbolje ostvarenu mušku ulogu u programu Hrvatske drame dobili su Nikola Nedić i Mario Jovev za kolektivnu igru u predstavi “Poljubi me, Kato”. Nagrada publike “Boris Papandopulo” za najbolju opernu predstavu dobile su “Cavalleria rusticana” Pietra Mascagnija, pod dirigentskim vodstvom Paola Bressana i Valentina Egela, u režiji Dražena Siriščevića, i »La Traviata« Giuseppea Verdija, pod dirigentskim vodstvom Valentina Egela, u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića. Nagrade su dobile obje te predstave jer se prvi put izjednačio broj glasova publike. Nagrada publike “Štefanija Lenković” za najbolje ostvarenu opernu žensku ulogu pripala je Anamariji Knego za ulogu Violette Valery u predstavi “La Traviata”. Nagrada publike “Milan Pichler” za najbolje ostvarenu opernu mušku ulogu u sezoni dodijeljena je Aljažu Farasinu za ulogu Alfreda Germonta u predstavi “La Traviata” te ulogu Don Josea u predstavi “Carmen”.
Nagrada publike “Boris Papandopulo” za najbolju predstavu u programu Baleta pripala je predstavi »Posvećenje proljeća” na glazbu Igora Stravinskog, u koreografiji Maše Kolar.


Nagradu publike “Olga Orlova” za najbolje ostvarenu baletnu žensku ulogu dobila je Ksenija Krutova za ulogu “Izgubljena nevinost” u predstavi “Odiseja” te za završni ritualni solo u baletu “Posvećenje proljeća”. Nagradu publike “Joža Komljenović” za najbolje ostvarenu baletnu mušku ulogu dobio je Tilman Patzak za ulogu Atena (m) u predstavi “Odiseja” te za ulogu Orašara u predstavi “Orašar”.
Nagrada publike “Giulio Marini” za najbolju predstavu Talijanske drame dobio je “Alfa Romeo Jankovits” Laure Marchig, u režiji Tommasa Tuzzolija. Nagradu “Gianna Depoli” za najbolju žensku ulogu u Talijanskoj drami dobila je Serena Ferraiuolo za uloge u predstavi “Adriatico”. Nagradu “Raniero Brumini” za najbolju mušku ulogu u Talijanskoj drami dobio je Andrea Tich za uloge u predstavi “Adriatico” te za ulogu Oscara Feruccija Jankovitsa u predstavi “Alfa Romeo Jankovits”.


Nagrada “Lovro pl. Matačić” za najbolji koncert pripala je “Šeherezadi, Romeu i Juliji, Boleru” Riječkog simfonijskog orkestra, pod ravnanjem Valentina Egela. Nagrada “Sarah Bernhardt” za najbolje ostvarenje gostujuće umjetnice pripala je Juditi Franković Brdar za ulogu Patricije u predstavi “Čelične magnolije”. Nagradu “Enrico Caruso” za najbolje ostvarenje gostujućeg umjetnika dobio je Kevin Greenlaw za ulogu Giorgia Germonta u predstavi “La Traviata”.


Večeras je premijerno izvedena talijanska verzija popularnog mjuzikla »Kiss me, Kate«, koja nakon hrvatske adaptacije ponovo udružuje sve umjetničke ansamble u režiji i koreografiji Tihane Strmečki, a pod glazbenim vodstvom Filipa Gjuda. Talijanski prijevod i prepjev komične adaptacije Shakespeareove »Ukroćene goropadnice« napisao je Corrado Abbati. Kroz predstavu u predstavi paralelno pratimo uzbudljivu radnju na pozornici i iza nje, a kroz odnos glavnih glumaca i bivših supružnika duhovit prikaz muško-ženskih odnosa. Brodvejski komični klasik »Kiss me, Kate« nastao je iz pera bračnog para Belle i Samuela Spewacka, a glazbu i stihove napisao je Cole Porter.


Glavnu žensku ulogu, ulogu Lilli Vanessi odnosno Cate, ponovo tumači Leonora Surian Popov, a njen partner, kao Bruno Cambieri i Petruccio, je Mirko Soldano. U ostalim su ulogama Elena Brumini i Stefano Surian te Mario Jovev, Aleksandar Cvjetković, Bruno Nacinovich, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich i Anton Plešić. Scenografiju potpisuje Liberta Mišan, a kostimografiju Sandra Dekanić. Oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić, a oblikovatelj zvuka Saša Predovan.